Information system Product regulation
Your location: Home » CSN Terminology database » ČSN EN ISO 14253-5 - kritérium odpovědnosti zkoušející osoby

ČSN EN ISO 14253-5 - Geometrické specifikace produktu (GPS) - Kontrola součástí a měřicího vybavení měřením - Část 5: Nejistota při ověřovacím zkoušení indikačních měřidel

Download standard: ČSN EN ISO 14253-5 (Show details)
Published: 2023-08-01
Classification symbol: 014100
Category: Nejistoty měření
ICS:
  • 17.040.01 - Měření délky a úhlu obecně
  • 17.040.30 - Přístroje pro měření délky a úhlu
Status: Valid
Report an error

3.15 kritérium odpovědnosti zkoušející osoby

kritérium, podle kterého se vstupní veličina započítává jako složka nejistoty hodnoty zkoušky tehdy a pouze tehdy, je-li kontrolována zkoušející osobou, ať už přímo nebo nepřímo


POZNÁMKA 1 k heslu Příklady složek nejistoty pod přímou kontrolou zkoušející osoby jsou teplotní stabilizace a nastavení zkušebního zařízení.


POZNÁMKA 2 k heslu Příklady složek nejistoty pod nepřímou kontrolou zkoušející osoby jsou nejistoty kalibrace zkušebního zařízení: i když jsou tyto hodnoty určeny kalibrační laboratoří a nikoliv zkoušející osobou, zkoušející osoba je kontroluje nepřímo výběrem příslušného zařízení, pokud jsou povoleny alternativy, a výběrem kalibrační laboratoře.

3.15 tester responsibility criterion


criterion according to which an input quantity is accounted for as a test value uncertainty component if and only if it is controlled by the tester, either directly or indirectly


Note 1 to entry: Examples of uncertainty components under the tester’s direct control are the thermal stabilization and the set up of the test equipment.


Note 2 to entry: Examples of uncertainty components under the tester’s indirect control are the calibration uncertainties of the test equipment: even if these values are determined by calibration laboratories and not by the tester, the tester controls them indirectly by selecting which equipment, when alternatives are allowed, and which calibration laboratory.

We use cookies that make this site work. By using our services you agree to use them.More here I agree