Information system Product regulation
Your location: Home » CSN Terminology database » ČSN P CEN/TS 17724 (by DeepL) - rhizobium

ČSN P CEN/TS 17724 (by DeepL) - Rostlinné biostimulanty - Terminologie

Download standard: ČSN P CEN/TS 17724 (by DeepL) (Show details)
Published: 2022-11-01
Classification symbol: 655025
Category: Rostlinné biostimulanty
Status: Valid
Standard terminology
Report an error

3.2.2.7 rhizobium


prospěšné bakterie patřící do skupiny zvané rhizobia, kde nejvýznamnějšími rody jsou Rhizobium, Mesorhizobium, Ensifer a Bradyrhizobium.


Poznámka 1 k položce: Do této skupiny patří Rhizobium sp., Mesorhizobium sp., Ensifer sp., Bradyrhizobium sp.


Poznámka 2 k položce: Luskoviny (Leguminosae neboli Fabaceae) jsou považovány za druhou nejpěstovanější plodinu, která pokrývá 14 % celkové obdělávané půdy na světě a poskytuje důležitý zdroj potravin pro člověka prostřednictvím přímé spotřeby nebo nepřímé spotřeby prostřednictvím krmiv pro zvířata. Luštěniny mohou zajistit vysoce kvalitní potraviny a krmiva bohaté na bílkoviny díky zvláštní symbióze, kterou mají se specifickými mikroorganismy přítomnými v půdě, jež mohou v rhizosféře fixovat atmosférický dusík. Tyto mikroorganismy mohou představovat až 65 % celkového fixovaného dusíku. Tyto mikroorganismy se původně nazývaly rhizobium. Slovo "rhizobium" je ve skutečnosti odvozeno ze dvou řeckých slov "rhizo", což znamená kořen, a "bium", což znamená domov. Od konce devatenáctého století byly všechny bakterie kořenových hlíz luskovin řazeny do rodu Rhizobium. Postupně se zjistilo, že jsou poměrně rozmanité. Několik pomalu rostoucích rhizobií bylo vyčleněno do nového rodu Bradyrhizobium. Ve vydání Bergey's Manual of Systematic Bacteriology z roku 1984 byly všechny rhizobia zařazeny do čeledi Rhizobiaceae, která zahrnovala Bradyrhizobium a Rhizobium. Od té doby se počet bakteriálních rodů zastupujících rhizobie rychle zvýšil; Rhizobie jsou bakterie osidlující kořenové hlízky rostlin, asociativní symbiotické bakterie vázající dusík. Dnes se klasifikace různých druhů Rhizobia zakládá na porovnání sekvence 16S rDNA a fyziologických a biochemických vlastností. Vzhledem k tomu, že taxonomie a fylogeneze bakterií prochází neustálým vývojem, a vzhledem k tomu, že každé současné klasifikační schéma podléhá budoucí revizi, a navíc vzhledem k tomu, že většina druhů rhizobií ve třídě alfa-proteobakterií fylogeneze proteobakterií v čeledi Rhizobiaceae patří do rodů Rhizobium, Mesorhizobium, Ensifer nebo Bradyrhizobium, budeme pro účely tohoto dokumentu považovat výše uvedené rody za vztažené ke skupině Rhizobium sp.


Poznámka 3 k záznamu: Další hlízkotvorné bakterie patří do rodu Frankia a interagují s druhy, které nejsou leguminózami, včetně dřevin z čeledí Betulaceae a Casuarinaceae. Tyto bakterie by měly být zahrnuty do obecného znění "Rhizobium" podle podmínek tohoto dokumentu.

Upozornění: Jedná se pouze o automatický informativní překlad pro pracovní účely, nejde o oficiální překlad ČSN!

3.2.2.7 rhizobium


beneficial bacteria belonging to the group named rhizobia, where the most relevant genera are Rhizobium, Mesorhizobium, Ensifer and Bradyrhizobium


Note 1 to entry: Rhizobium belonging to this group are Rhizobium sp., Mesorhizobium sp., Ensifer sp., Bradyrhizobium sp.


Note 2 to entry: Legumes (Leguminosae or Fabaceae) are considered the second most cultivated crop, covering 14 % of the total cultivated land worldwide and providing an important source of food for human beings via direct consumption or indirect consumption via animal feed. Leguminosae can ensure high quality protein-rich food and feed due to a special symbiosis they have with specific microorganisms present in the soil that can fix in the rhizosphere, atmospheric nitrogen. Those microorganisms can account for a 65 % of the total fixed nitrogen. Those microorganisms have originally been called rhizobium. The word ‘rhizobium’ is actually derived from two Greek words ‘rhizo’ meaning root and ‘bium’ meaning home. Since the late nineteenth century, all legume root-nodule bacteria were placed in the genus Rhizobium. Gradually it was realized that they were rather diverse. A few slow-growing rhizobia were split off into a new genus Bradyrhizobium. In the 1984 edition of Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology, all rhizobia were placed in the family Rhizobiaceae which included Bradyrhizobium and Rhizobium. Since then, the number of bacterial genera representing rhizobia has increased rapidly; Rhizobia are plant root nodule inhabiting, associative symbiotic, nitrogen fixing bacteria. Today the classification of the different Rhizobia species is based the sequence of the 16S rDNA sequence comparison and physiological and biochemical properties. Considering that taxonomy and phylogeny of bacteria is in continuous evolution and considering that any current classification scheme is subject to future revision and considering moreover that most of the rhizobial species in the alpha-proteobacteria class of phylum proteobacteria in Rhizobiaceae family are in the Rhizobium, Mesorhizobium, Ensifer, or Bradyrhizobium genera, for the purpose of this document we will consider the above-mentioned genera as referring to the Rhizobium sp. group.


Note 3 to entry: Other nodule-forming bacteria belong to the genus Frankia and interact with non-leguminous species, including woody species of the families Betulaceae and Casuarinaceae. Such bacteria should be included in the general wording of “Rhizobium” according to the terms of this document.

We use cookies that make this site work. By using our services you agree to use them.More here I agree