ČSN P CEN/TS 17724 (by DeepL) - Rostlinné biostimulanty - Terminologie
Stáhnout normu: | ČSN P CEN/TS 17724 (by DeepL) (Zobrazit podrobnosti) |
Datum vydání/vložení: | 2022-11-01 |
Třidící znak: | 655025 |
Obor: | Rostlinné biostimulanty |
Stav: | Platná |
3.2.2.4 plísně a kvasinky
různorodá skupina eukaryotických organismů s chitinovou buněčnou stěnou patřící do říše hub.
Poznámka 1 k položce: Jsou to heterotrofní organismy zahrnující obrovskou rozmanitost taxonů s různou ekologií.
Poznámka 2 k položce: Jejich genetická organizace může být monokaryotická, dikaryotická nebo vícejaderná, často v závislosti na jejich životním cyklu.
Poznámka 3 k položce: Většinou se rozmnožují štěpením, pučením nebo tvorbou spor, a to asexuálně nebo sexuálně. Konkrétně jsou kvasinky definovány jako eukaryotické jednobuněčné mikroorganismy zařazené do říše hub. Kvasinky jsou v životním prostředí velmi běžné a často se izolují z materiálů bohatých na cukr.
PŘÍKLAD Strategie životního cyklu (symbiotické, saprotrofní, patogenní atd.) a morfologie od jednobuněčných (jednobuněčné, jako jsou kvasinky) přes vláknité (jako jsou plísně a mnoho dalších) až po velké makroskopické plodnice (hlavně Ascomycota a Basidiomycota).
3.2.2.4 fungus and yeast
diverse group of eukaryotic organisms harbouring chitin cell walls belonging to the fungal kingdom
Note 1 to entry: They are heterotrophic organisms encompassing an enormous diversity of taxa with varied ecologies.
Note 2 to entry: Their genetic organization can be monokaryotic, dikaryotic or multinucleate often depending on their lifecycle.
Note 3 to entry: They mostly reproduce through fission, budding or spore formation, either asexually or sexually. In particular, yeasts are defined as eukaryotic, single-celled microorganisms classified as members of the fungus kingdom. Yeasts are very common in the environment and are often isolated from sugar-rich materials.
EXAMPLE Life cycle strategies (symbiotic, saprotrophic, pathogenic, etc.) and morphologies ranging from unicellular (single-celled such as yeast) to filamentous (such as moulds and many others) to large macroscopic fruiting bodies (mainly Ascomycota and Basidiomycota).