Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN 350 - mladé dřevo

ČSN EN 350 - Trvanlivost dřeva a materiálů na bázi dřeva – Zkoušení a klasifikace odolnosti dřeva a materiálů na bázi dřeva proti biologickým činitelům

Stáhnout normu: ČSN EN 350 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2018-01-01
Třidící znak: 506758
Obor: Všeobecně a zkoušení
ICS:
  • 79.040 - Dřevo, kulatina a řezivo
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.10 mladé dřevo

skupina několika letokruhů v dřevní tkáni nejblíže ke středu stromu, často s abnormálními vlastnostmi

POZNÁMKA 1 k heslu Mladé dřevo je část blízko dřeně, která vykazuje značné změny vlastností od jednoho letokruhu k dalšímu. Neexistuje jasná shoda o tom, kde tato část končí. Obecně se soudí, že končí 10 až 20 letokruhů od dřeně, ale to záleží na druhu dřeva.

POZNÁMKA 2 k heslu Trvanlivost, propustnost vody a impregnovatelnost mladého dřeva se může lišit od zralého jádrového dřeva.

3.10 juvenile wood

set of few growth rings of woody tissue nearest the centre of the tree, often having abnormal properties

Note 1 to entry: Juvenile wood is a zone near to the pith, displaying marked ring to ring changes in its properties. There is no clear consensus as to where this zone ends. It is generally thought to end at 10 to 20 rings from the pith, but it depends on the wood species.

Note 2 to entry: The durability, permeability to water and treatability of juvenile wood can be different from that of mature heartwood.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím