Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 16090-1 - bezpečné vypnutí točivého momentu

ČSN EN ISO 16090-1 - Bezpečnost obráběcích strojů – Obráběcí centra, frézky, postupové stroje – Část 1: Bezpečnostní požadavky

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 16090-1 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2019-05-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:16090:-1:ed-1:v1:en
Třidící znak: 200710
Obor: Bezpečnostní předpisy
ICS:
  • 25.080.01 - Obráběcí stroje obecně
Stav: Neplatná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.1.15 bezpečné vypnutí točivého momentu

STO funkce, která zajišťuje, že na motor není aplikována žádná energie, která by mohla způsobit otáčení nebo pohyb (v případě lineárního motoru)

Poznámka 1 k heslu Systém napájení pohonu (PSD) nebude poskytovat energii motoru, který může generovat točivý moment nebo sílu (v případě lineárního motoru).

Poznámka 2 k heslu Tato bezpečnostní funkce odpovídá neovládanému zastavení v souladu s kategorií zastavení 0 podle IEC 60204-1.

Poznámka 3 k heslu Tato bezpečnostní funkce může být použita tam, kde je vyžadováno odstranění napájení, aby bylo zamezeno neočekávanému spuštění.

Poznámka 4 k heslu V situacích, kde jsou přítomny vnější vlivy (např. pád zavěšených zátěží), mohou být nezbytná další opatření (např. mechanické brzdy), aby se zabránilo nebezpečné situaci.

Poznámka 5 k heslu Elektronické prostředky a elektrické stykače nejdou vhodné pro ochranu před úrazem elektrickým proudem a mohou být nezbytná pro odpojení další opatření.

3.1.15 safe torque off

STO function which ensures that no energy is applied to the motor that can cause rotation or motion (in the case of a linear motor)

Note 1 to entry: The Power Drive System (PSD) will not provide energy to the motor which can generate torque or force (in the case of a linear motor).

Note 2 to entry: This safety function corresponds to an uncontrolled stop in accordance to stop category 0 of IEC 60204-1.

Note 3 to entry: This safety function may be used where power removal is required to prevent an unexpected start-up.

Note 4 to entry: In circumstances where external influences (e.g. falling of suspended loads) are present, additional measures (e.g. mechanical brakes) may be necessary to prevent any hazardous situation.

Note 5 to entry: Electronic means and electric contactors are not adequate for protection against electric shock and additional measures for isolation may be necessary.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím