Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN 764-1+A1 - sekundární napětí

ČSN EN 764-1+A1 - Tlaková zařízení – Část 1: Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN 764-1+A1 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2019-11-01
Třidící znak: 690004
Obor: Názvosloví, předpisy, značky
ICS:
  • 01.040.23 - Tekutinové systémy a součástky pro obecné použití (názvosloví)
  • 23.020.30 - Tlakové nádoby, lahve na plyny
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.2.126 sekundární napětí

(secondary stress) napětí vyvolané následkem omezení geometrickými diskontinuitami, použitím materiálů s různými moduly pružnosti při vnějším zatížení nebo omezeními různými teplotními roztažnostmi POZNÁMKA 1 k heslu S ohledem na materiálové vlastnosti konstrukce je základní charakteristikou sekundárního napětí, že je samo-omezující, tj. že lokální tok deformací vede k omezení napětí. Sekundární napětí vedou v případě překročení meze kluzu k plastickým deformacím při vyrovnávání různých lokálních přetvoření. POZNÁMKA 2 k heslu Pouze napětí, která jsou rozdělena napříč průřezem lineárně, se uvažují jako sekundární napětí. U nelineárního rozdělení napětí jsou sekundární napětí ta, která vykazují ekvivalentní lineární rozdělení.

3.2.126 secondary stress

stress developed by constraints due to geometric discontinuities, by the use of materials of different elastic moduli under external loads, or by constraints due to differential thermal expansions Note 1 to entry: With respect to the mechanical behaviour of the structure, the basic characteristic of a secondary stress is that it is self-limiting, i.e. local flow deformation leads to a limitation of the stress. Secondary stresses lead to plastic deformation when equalizing different local distortions in the case of excess of the yield strength. Note 2 to entry: Only stresses that are distributed linearly across the cross-section are considered to be secondary stresses. For non-linearly distributed stresses, the secondary stresses are those of the equivalent linear distribution.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím