Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 11274 - objemová vlhkost půdy

ČSN EN ISO 11274 - Kvalita půdy – Stanovení retenčních vlhkostních charakteristik – Laboratorní metody

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 11274 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-05-01
Třidící znak: 836629
Obor: Kvalita půdy - fyzikální metody
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.5 objemová vlhkost půdy

(water content volume fraction) (wNP1) objem vody odpařené z půdy vysušením do konstantní hmotnosti při 105 °C, dělený původním objemem půdy (tj. poměr mezi objemem kapalné vody v půdním vzorku a celkovým objemem včetně všech objemů pórů vzorku) POZNÁMKA 1 k heslu Retenční vlhkostní charakteristika se v technické literatuře označuje různými názvy, například vlhkostní retenční čára (křivka) a pF čára (křivka). Používání těchto termínů se nedoporučuje. POZNÁMKA 2 k heslu Jednotkou SI pro tlak je pascal, ale stále se používá mnoho jiných jednotek. V tabulce A.1 jsou uvedeny přepočty většiny jednotek. POZNÁMKA 3 k heslu Někdy se místo vlhkostního potenciálu používá sací tlak, aby se zamezilo používání záporných znamének (viz Úvod). Tento termín však může způsobit nedorozumění a pro vyjádření vlhkostního potenciálu se nedoporučujeNP2). POZNÁMKA 4 k heslu U půdních vzorků, které bobtnají nebo se smršťují, je potřeba požádat o radu specializovanou laboratoř, protože interpretace retenčních vlhkostních údajů je ovlivněna těmito vlastnostmi.

3.5 water content volume fraction

φw volume of water evaporating from the soil when dried to constant mass at 105 °C, divided by the original bulk volume of the soil (i.e. the ratio between the volume of liquid water within a soil sample and the total volume including all pore space of that sample) Note 1 to entry: The soil water-retention characteristic is identified in the scientific literature by various names including soil water release curve, soil water-retention curve, pF curve and the capillary pressure-saturation curve. Use of these terms is deprecated. Note 2 to entry: The Pascal is the standard unit of pressure but many other units are still in use. Table A.1 provides conversions for most units. Note 3 to entry: Sometimes suction is used instead of pressure to avoid the use of negative signs (see Introduction). However, this term can cause confusion and is deprecated as an expression of the matric pressure. Note 4 to entry: For swelling and shrinking soils, seek the advice of a specialist laboratory since interpretation of water-retention data will be affected by these properties.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím