Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN IEC 61558-1 ed.3 - transformátor třídy ochrany II

ČSN EN IEC 61558-1 ed.3 - Bezpečnost transformátorů, tlumivek, napájecích zdrojů a jejich kombinací – Část 1: Obecné požadavky a zkoušky

Stáhnout normu: ČSN EN IEC 61558-1 ed.3 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Oprava 1 | Netýká se terminologie | Datum vydání/vložení: 2021-11-01
Datum vydání/vložení: 2020-11-01
Třidící znak: 351330
Obor: Měřicí, oddělovací a přístrojové transformátory
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.7.6 transformátor třídy ochrany II

(class II transformer) transformátor, u něhož není ochrana před úrazem elektrickým proudem zajišťována pouze základní izolací, ale který ještě obsahuje další bezpečnostní opatření, jako například dvojitou izolaci nebo zesílenou izolaci, přičemž neexistuje žádné opatření pro ochranné uzemnění nebo zajištění bezpečnosti podmínkami instalace

POZNÁMKA 1 k heslu Transformátor třídy ochrany II může být opatřen prostředky pro udržování souvislého spojení ochranných obvodů, za předpokladu, že takovéto prostředky jsou uvnitř transformátoru a jsou izolovány od přístupných povrchů v souladu s požadavky na třídu II.

POZNÁMKA 2 k heslu V určitých případech je nutno rozlišovat transformátory třídy ochrany II s „izolačním krytem“ a v „kovovém krytu“.

POZNÁMKA 3 k heslu Transformátor s trvanlivým a v podstatě celistvým krytem z izolantu, který obklopuje všechny vodivé části, s výjimkou malých vodivých částí, jako například štítky, šrouby a nýty, které jsou izolovány od nebezpečných živých částí izolací, která je alespoň rovnocenná zesílené izolaci, se nazývá zcela izolovaný transformátor třídy ochrany II.

POZNÁMKA 4 k heslu Transformátor, který má v podstatě celistvý kovový kryt, oddělený od živých částí dvojitou izolací s výjimkou těch částí, které jsou izolovány zesílenou izolací, protože je použití dvojité izolace prakticky nemožné, se nazývá transformátor třídy ochrany II s kovovým krytem.

POZNÁMKA 5 k heslu Jestliže transformátor, který má všude dvojitou izolaci a/nebo zesílenou izolaci, má ochrannou svorku, považuje se za konstrukci třídy ochrany I.

POZNÁMKA 6 k heslu Transformátor třídy ochrany II může být opatřen obvodem funkčního uzemnění.

3.7.6 class II transformer

transformer in which protection against electric shock does not rely on basic insulation only, but in which additional safety precautions such as double insulation or reinforced insulation are provided, there being no provision for protective earthing or reliance upon installation conditions Note 1 to entry: A class II transformer may be provided with means for maintaining the continuity of protective earthing circuits, provided that such means are inside the transformer, and are insulated from accessible surfaces according to the requirements of class II. Note 2 to entry: In certain cases, it may be necessary to distinguish between "all insulated" and "metal encased" class II transformers. Note 3 to entry: A transformer having a durable and substantially continuous enclosure of insulating material which envelops all conductive parts, with the exception of small conductive parts, such as nameplates, screws and rivets, which are isolated from hazardous-live-parts by insulation at least equivalent to reinforced insulation, is called an all insulated class II transformer. Note 4 to entry: A transformer having a substantially continuous metal enclosure, in which double insulation is used throughout, except for those parts where reinforced insulation is used because the application of double insulation is manifestly impracticable, is called a metal encased class II transformer. Note 5 to entry: If a transformer with double insulation and/or reinforced insulation throughout has a protective earthing terminal, it is deemed to be of class I construction. Note 6 to entry: A class II transformer may be provided with functional earthing circuit.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím