Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO/IEC 17000 - činnost posuzování shody druhé strany

ČSN EN ISO/IEC 17000 - Posuzování shody – Slovník a základní principy

Stáhnout normu: ČSN EN ISO/IEC 17000 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-12-01
Třidící znak: 010106
Obor: Pojmy všech oborů a třídění
ICS:
  • 01.040.03 - Sociologie. Služby. Organizace podniků a management. Administrativa. Doprava (názvosloví)
  • 03.120.20 - Certifikace výrobků a podniků. Posuzování shody
Stav: Platná
Nahlásit chybu

4.4 činnost posuzování shody druhé strany

činnost posuzování shody, která je vykonávána osobou nebo organizací, která má uživatelský zájem na předmětu posuzování shody (4.2)

POZNÁMKA 1 k heslu Označení první, druhé a třetí strany používané k charakterizování činností posuzování shody ve vztahu k danému předmětu nemá být zaměňováno s právní identifikací příslušných smluvních stran.

PŘÍKLAD Mezi osoby nebo organizace vykonávající činnost posuzování shody druhé strany patří například kupující nebo uživatelé výrobků nebo potenciální zákazníci, kteří se spoléhají na systém managementu dodavatele nebo organizace reprezentující ony zájmy. Mezi příklady organizací zastupující zájmy uživatele patří organizace na ochranu spotřebitele, regulátoři zavádějící právní předpisy řídicí produkty a služby na ochranu spotřebitele a veřejných zájmů, centralizované organizace pro zadávání veřejných zakázek a zprostředkovatelé nákupu v soukromém sektoru.

POZNÁMKA 2 k heslu Jestliže externí orgán vykovává činnosti jednaje v zastoupení a pod kontrolou osoby nebo organizace s uživatelským zájmem, je taková činnost stále považována za činnost posuzování shody druhé strany (např. audity dodavatelského řetězce provedené externím orgánem jednajícím v zastoupení kupujícího).

4.4 second-party conformity assessment activity

conformity assessment activity that is performed by a person or organization that has a user interest in the object of conformity assessment (4.2)

Note 1 to entry: The first-, secondand third-party descriptors used to characterize conformity assessment activities in relation to a given object are not to be confused with the legal identification of the relevant parties to a contract.

EXAMPLE Persons or organizations performing second-party conformity assessment activities include, for example, purchasers or users of products, or potential customers seeking to rely on a supplier's management system, or organizations representing those interests. Examples of organizations representing user interest include consumer advocacy organizations, regulators implementing legislation governing products and services for the protection of consumer and public interests, centralized government procurement organizations and private sector purchasing agents.

Note 2 to entry: If an activity is performed by an external body acting on behalf of and controlled by a person or organization with a user interest, the activity is still called a second-party conformity assessment activity (e.g. supply chain audits conducted by an external body on behalf of the purchaser).

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím