Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN IEC 61557-12 ed. 2 - provozní nejistota

ČSN EN IEC 61557-12 ed. 2 - Elektrická bezpečnost v nízkonapěťových rozvodných sítích se střídavým napětím do 1 000 V a se stejnosměrným napětím do 1 500 V - Zařízení ke zkoušení, měření nebo sledování činnosti prostředků ochrany - Část 12: Zařízení pro měření a sledování elektrických parametrů (PMD)

Stáhnout normu: ČSN EN IEC 61557-12 ed. 2 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2022-08-01
Datum vydání/vložení: 2022-08-01
Třidící znak: 356230
Obor: Elektrické měřicí přístroje
ICS:
  • 17.220.20 - Měření elektrických a magnetických veličin
  • 29.080.01 - Elektrická izolace obecně
  • 29.240.01 - Elektrické přenosové a distribuční sítě obecně
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.2.8 provozní nejistota

vypočtená nejistota, která bere v úvahu vnitřní nejistotu a dodatečné nejistoty způsobené definovanými ovlivňujícími veličinami


POZNÁMKA 1 k heslu Provozní nejistota přístroje, stejně jako vnitřní nejistota, není hodnocena uživatelem přístroje, ale je určována jeho výrobcem nebo výsledkem kalibrace. Údaj je možno vyjadřovat prostřednictvím algebraického vztahu, zahrnujícím vnitřní nejistotu přístroje a hodnoty jedné nebo několika ovlivňujících veličin; ale takové vztahy jsou vhodné pouze pro vyjadřování souboru provozních nejistot přístroje při různých provozních podmínkách, nikoli však funkčního vztahu použitého pro hodnocení šíření nejistoty uvnitř přístroje.


POZNÁMKA 2 k heslu Provozní nejistota uvažuje kvalitu konstrukce přístroje a nemá stejný charakter jako třída výkonnosti nebo vnitřní nejistota.


POZNÁMKA 3 k heslu Provozní nejistota může být větší než vnitřní nejistota a větší než třída výkonnosti.


POZNÁMKA 4 k heslu Pojetí provozní nejistoty má vztah k pojetí největší dovolené chyby rozpracované v ostatních dokumentech, která je vypočtena pouze ze tří ovlivňujících veličin.

3.2.8 operating uncertainty

calculated uncertainty taking into account the intrinsic uncertainty and the additional uncertainties due to the defined influence quantities Note 1 to entry: The operating uncertainty, like the intrinsic one, is not evaluated by the user of the instrument, but is stated by its manufacturer or calibrator. The statement may be expressed by means of an algebraic relation involving the intrinsic uncertainty and the values of one or several influence quantities, but such a relation is just a convenient means of expressing a set of operating uncertainties under different operating conditions, not a functional relation to be used for evaluating the propagation of uncertainty inside the instrument. Note 2 to entry: An operating uncertainty reflects the quality of the design of a device, and is not the same nature as a performance class or intrinsic uncertainty. Note 3 to entry: Operating uncertainty can be greater than intrinsic uncertainty and greater than performance class. Note 4 to entry: The concept of operating uncertainty is related to the concept of maximum permissible error developed in other documents, which is calculated from three influencing quantities only.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím