Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN IEC 60050-112 - koherentní odvozená jednotka

ČSN IEC 60050-112 - Mezinárodní elektrotechnický slovník – Část 112: Veličiny a jednotky

Stáhnout normu: ČSN IEC 60050-112 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
ZMĚNA A1 | Datum vydání/vložení: 2019-11-01
Změna A2 | Datum vydání/vložení: 2021-10-01
Datum vydání/vložení: 2013-10-01
Zdroj: http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/SearchView?SearchView&Query=field+SearchFields+contains+112+and+field+Language=en&SearchOrder=4&SearchMax=0
Třidící znak: 330050
Obor: Terminologie - Mezinárodní slovník
ICS:
  • 01.040.01 - Obecné pojmy. Terminologie. Normalizace. Dokumentace (názvosloví)
  • 01.060 - Veličiny a jednotky
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

112-01-20 koherentní odvozená jednotka

odvozená jednotka, která je pro danou soustavu veličin a pro zvolený soubor základních jednotek součinem mocnin základních jednotek s činitelem úměrnosti rovným pouze jedné

[Pokyn ISO/IEC 99:2007 1.12]

POZNÁMKA 1 Mocnina základní jednotky je základní jednotka umocněná na exponent.

POZNÁMKA 2 Koherence může být určena pouze vzhledem ke konkrétní soustavě veličin a danému souboru základních jednotek. Jestliže např. metr, sekunda a mol jsou základní jednotky, je metr za sekundu koherentní odvozenou jednotkou rychlosti, když je rychlost definována rovnicí mezi veličinami v = dr /dt, a mol na metr krychlový je koherentní odvozenou jednotkou látkové koncentrace, když je látková koncentrace definována rovnicí mezi veličinami c = n/V. Kilometr za hodinu a uzel nejsou v takové soustavě koherentními odvozenými jednotkami.

POZNÁMKA 3 Odvozená jednotka může být koherentní vzhledem k jedné soustavě veličin, ale nikoliv k jiným. Např. centimetr za sekundu je koherentní odvozenou jednotkou rychlosti v soustavě jednotek CGS, ale není koherentní odvozenou jednotkou v SI.

POZNÁMKA 4 Koherentní odvozenou jednotkou pro všechny odvozené veličiny s rozměrem jedna je v dané soustavě jednotek číslo jedna, značka 1. Jak název, tak i značka jednotky jedna se zpravidla vynechávají, pokud nemá jednotka jedna zvláštní název.

112-01-20 coherent derived unit

derived unit that, for a given system of quantities and for a chosen set of base units, is a product of powers of base units with no other proportionality factor than one

[ISO/IEC GUIDE 99:2007 1.12]

NOTE 1 A power of a base unit is the base unit raised to an exponent.

NOTE 2 Coherence can be determined only with respect to a particular system of quantities and a given set of base units. If, for example, the metre, the second, and the mole are base units, the metre per second is the coherent derived unit of velocity when velocity is defined by the quantity equation v = dr /dt, and the mole per cubic metre is the coherent derived unit of amount-of-substance concentration when amount-of-substance concentration is defined by the quantity equation c = n/V. The kilometre per hour and the knot are not coherent derived units in such a system.

NOTE 3 A derived unit can be coherent with respect to one system of quantities, but not to another. For example, the centimetre per second is the coherent unit of speed in the CGS systems but is not a coherent unit of speed in the SI.

NOTE 4 The coherent derived unit for every quantity of dimension one in any system of quantities is the number one, symbol 1. Both the name and the symbol of the unit one are generally omitted, unless there exists a special name for the unit one.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím