Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 7345 - teplotní vodivost

ČSN EN ISO 7345 - Tepelné chování budov a stavebních dílců – Fyzikální veličiny a definice

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 7345 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2019-08-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:7345:ed-3:v1:en
Třidící znak: 730553
Obor: Stavební fyzika (akustika, teplo, denní osvětelní)
ICS:
  • 01.060 - Veličiny a jednotky
  • 27.220 - Znovuzískávání tepla. Tepelná izolace
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.1.16 teplotní vodivost

(thermal diffusivity) a podíl tepelné vodivosti a součinu hustoty a měrné tepelné kapacity:
POZNÁMKA1 k heslu Pro tekutiny platí měrná tepelná kapacita cp.
POZNÁMKA 2 k heslu Definice předpokládá, že je látka stejnorodá a neprůhledná.
POZNÁMKA3 k heslu Teplotní vodivost je významnou veličinou z hlediska neustáleného stavu a může být přímo změřena nebo vypočítána, podle výše uvedeného vztahu, na základě změřených jednotlivých veličin.
POZNÁMKA 4 k heslu Kromě toho je teplotní vodivost veličina, podle které lze posuzovat rychlost změny teploty v určitém místě materiálu, vzniklé vdůsledku změny povrchové teploty. Čím je větší teplotní vodivost materiálu, tím je vnitřní teplota citlivější vůči změně povrchové teploty.
POZNÁMKA 5 k heslu Jednotka m2/s.

3.1.16 thermal diffusivity

a thermal conductivity divided by the density and the specific heat capacity: Note 1 to entry: For fluids the appropriate specific heat capacity is cp. Note 2 to entry: The definition assumes that the medium is homogeneous and opaque. Note 3 to entry: The thermal diffusivity is relevant to the non-steady-state and may be measured directly or calculated from separately measured quantities by the above formula. Note 4 to entry: Among others, thermal diffusivity accounts for the response of the temperature at a location inside a material to a change of temperature at the surface. The higher the thermal diffusivity of the material, the more sensitive the interior temperature is to changes of the surface temperature. Note 5 to entry: Unit: m2/s.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím