Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 14046 - dostupnost vody

ČSN EN ISO 14046 - Environmentální management – Vodní stopa – Zásady, požadavky a směrnice

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 14046 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2016-09-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:14046:ed-1:v1:en
Třidící znak: 010946
Obor: Systémy environmentálního managementu
ICS:
  • 13.020.10 - Environmentální management
  • 13.020.60 - Životní cyklus produktu
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.3.16 dostupnost vody

rozsah, v jakém mají lidé a ekosystémy pro svoji potřebu dostatečné zdroje vody

POZNÁMKA 1 k heslu Dostupnost vody závisí na místě a času. Časové a geografické pokrytí a rozlišení pro vyhodnocování dostupnosti vody mají být určeny ve fázi stanovení cíle a rozsahu.

POZNÁMKA 2 k heslu Kvalita vody (3.2.4) může rovněž ovlivnit dostupnost, např. není-li kvalita dostatečná pro splnění potřeb uživatelů.

POZNÁMKA 3 k heslu Obhospodařování půdy a vodní hospodářství (např. lesnictví, zemědělství, ochrana (zachování) mokřadů, vodní energie) mohou pozměnit dostupnost vody (např. regulování říčních toků a regenerace podzemní vody).

POZNÁMKA 4 k heslu Jestliže dostupnost vody bere v úvahu pouze množství vody, označuje se jako nedostatek vody (3.3.17).

3.3.16 water availability

extent to which humans and ecosystems have sufficient water resources for their needs

Note 1 to entry: Water availability depends on the location and timing. The temporal and geographical coverage and resolution for evaluating water availability should be determined at the goal and scope phase.

Note 2 to entry: Water quality (3.2.4) can also influence availability, e.g. if quality is not sufficient to meet users’ needs.

Note 3 to entry: Land and water management (e.g. forestry, agriculture, conservation of wetlands, hydropower) can modify water availability (e.g. regulating river flows and recharging groundwater).

Note 4 to entry: If water availability only considers water quantity, it is called water scarcity (3.3.17).

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím