Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 527-1 - jmenovité poměrné prodloužení

ČSN EN ISO 527-1 - Plasty – Stanovení tahových vlastností – Část 1: Obecné principy

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 527-1 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:527:-1:ed-3:v1:en
Třidící znak: 640604
Obor: Zkoušení plastů a výrobků z plastů
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.8 jmenovité poměrné prodloužení

(nominal strain) (t znázornění poměrného prodloužení (3.7.) vypočítaného z posun křížové hlavy a upínací vzdálenosti mezi čelistmi (3.11) jednou z metod v 10.2.2 POZNÁMKA 1 k heslu Vyjadřuje se jako bezrozměrný poměr nebo v procentech (%). POZNÁMKA 2 k heslu Je dovoleno vypočítat buď na základě posunu křížové hlavy od začátku zkoušky, nebo na základě zvětšení upínací vzdálenosti mezi čelistmi za poměrným prodloužením na mezi kluzu, je-li druhý případ stanoven pomocí průtahoměru (upřednostňuje se u víceúčelových zkušebních těles).

3.8 nominal strain

εt representation of strain (3.7) calculated from grip displacement and the gripping distance (3.11) by one of the methods in 10.2.2 Note 1 to entry: It is expressed as a dimensionless ratio, or as a percentage (%). Note 2 to entry: It may be calculated either based on the grip displacement from the beginning of the test or based on the increase of grip displacement beyond the strain at yield, if the latter is determined with an extensometer (preferred for multipurpose test specimens).
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím