Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 527-1 - Poissonův poměr

ČSN EN ISO 527-1 - Plasty – Stanovení tahových vlastností – Část 1: Obecné principy

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 527-1 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:527:-1:ed-3:v1:en
Třidící znak: 640604
Obor: Zkoušení plastů a výrobků z plastů
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.10 Poissonův poměr

(Poisson’s ratio) ( negativní poměr změny poměrného prodloužení ((n v jedné ze dvou os kolmých ke směru protahování k odpovídajícímu přírůstku poměrného prodloužení ((l ve směru protahování, v lineární části deformační křivky podélné oproti normálové POZNÁMKA 1 k heslu Vyjadřuje se jako bezrozměrný poměr. POZNÁMKA 2 k heslu Protože boční změna poměrného prodloužení ((n je záporné číslo a podélná změna poměrného prodloužení ((l je kladná, je Poissonsův poměr definovaný v 3.10 kladné číslo.

3.10 Poisson's ratio

µ negative ratio of the strain change Δεn, in one of the two axes normal to the direction of extension, to the corresponding strain change Δεl in the direction of extension, within the linear portion of the longitudinal versus normal strain curve Note 1 to entry: It is expressed as a dimensionless ratio. Note 2 to entry: Since the lateral strain change ((n is a negative number and the longitudinal strain change ((l is positive, the Poissons ratio as defined in 3.10 is a positive number.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím