Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 527-1 - modul pružnosti v tahu; tahový modul

ČSN EN ISO 527-1 - Plasty – Stanovení tahových vlastností – Část 1: Obecné principy

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 527-1 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:527:-1:ed-3:v1:en
Třidící znak: 640604
Obor: Zkoušení plastů a výrobků z plastů
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.9 modul pružnosti v tahu; tahový modul

(modulus of elasticity under tension, tensile modulus) Et směrnice křivky napětí/poměrné prodloužení ((() v intervalu mezi dvěma poměrnými prodlouženími (1 = 0,05 % a (2 = 0,25 % POZNÁMKA 1 k heslu Vyjadřuje se v megapascalech (MPa). POZNÁMKA 2 k heslu Dovoluje se vypočítat buď jako modul pružnosti určený jako sečna křivky napětí/poměrné prodloužení, nebo jako směrnice regresní přímky, kdy průběh regresní přímky je určen metodou nejmenších čtverců v tomto intervalu (viz obrázek 1, křivka (4)). POZNÁMKA 3 k heslu Tato definice neplatí pro fólie.

3.9 tensile modulus

modulus of elasticity under tension Et slope of the stress/strain curve σ(ε) in the interval between the two strains ε1 = 0,05 % and ε2 = 0,25 % Note 1 to entry: It is expressed in megapascals (MPa). Note 2 to entry: It may be calculated either as the chord modulus or as the slope of a linear least-squares regression line in this interval (see Figure 1, curve 4). Note 3 to entry: This definition does not apply to films.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím