Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » Terminologie BIM » BIM a oceňování - pevná cena

BIM a oceňování - Vymezení pojmů pro doplnění slovníku BIM s ohledem na užití oceňování

Třidící znak: 7301XX
Obor: Organizace informací o stavbách
Stav: Platná
Terminologie normy
Zaslat připomínku k tomuto terminologickému heslu

3.1.3.7 pevná cena

neměnná, dopředu dohodnutá cena ve smlouvě o dílo, která se sjednává na celou dodávku

Poznámka 1 k heslu:  Pevná cena se používá při oceňování veřejných zakázek, při stavbách malých, relativně jednoduchých, s krátkou dobou výstavby nebo při stavbách soukromých investorů, a to především pokud jde o opakované projekty nebo stavby na klíč (typové nebo katalogové objekty).

Poznámka 2 k heslu:  Pevnou cenou dodavatel přebírá poměrně vysoké riziko změny předpokládaných nákladů při jakýchkoli změnách podmínek v průběhu realizace stavby. Musí proto nabídkovou cenu stanovit na základě podrobné dokumentace a zkušeností z podobných již realizovaných projektů. Naopak je pro něj výhodná jistá nepřehlednost ze strany investora a možnost ponechat si veškeré úspory nákladů vzniklé v průběhu realizace.

Poznámka 3 k heslu:  Kalkulace nákladů pro pevnou cenu jsou zpracovávané v podrobném členění a co nejpřesněji s ohledem na riziko spjaté s neměnností ceny.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím