Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » Terminologie BIM » BIM a oceňování - pohyblivá cena; Cost+; Cost+Fee

BIM a oceňování - Vymezení pojmů pro doplnění slovníku BIM s ohledem na užití oceňování

Třidící znak: 7301XX
Obor: Organizace informací o stavbách
Stav: Platná
Terminologie normy
Zaslat připomínku k tomuto terminologickému heslu

3.1.3.9 pohyblivá cena; Cost+; Cost+Fee

dvousložková cena, která se skládá ze skutečně vzniklých nákladů výstavby a přirážky k těmto nákladům (zpravidla jde o režie a zisk)

Poznámka 1 k heslu:  Tato forma ceny je určena pro případ, kdy nejsou před započetím stavby ještě známy všechny podrobnosti technického řešení, resp. podle dostupné dokumentace není možné přesně stanovit přesnou nabídkovou cenu zakázky.

Poznámka 2 k heslu:  Podle smlouvy o dílo jsou dodavateli hrazeny jen ty přímé náklady, které v souvislosti s realizací zakázky vznikly, a k nim dohodnutá výše přirážek (hrubé rozpětí). Dodavatel má tedy nárok i na úhradu všech přímých nákladů, které vznikly upřesňováním dokumentace později v průběhu výstavby. Hrubé rozpětí kryje režijní náklady, riziko podnikání a očekávaný zisk. Jeho výše závisí na tom, zda je dopředu dohodnut jako pevná částka nebo procentuální přirážka k přímým nákladům.

Poznámka 3 k heslu:  Přesnost odhadu ceny v okamžiku uzavírání smlouvy o dílo není příliš vysoká. Vyšší přesnosti nabídkové ceny lze dosáhnout dohodou o limitu přímých nákladů či stanovením absolutní částky pokrývající přirážku - hrubé rozpětí.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím