Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN 16687 - zkušební navážka, analytický vzorek

ČSN EN 16687 - Stavební výrobky – Posuzování uvolňování nebezpečných látek

Stáhnout normu: ČSN EN 16687 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2016-03-01
Třidící znak: 728000
ICS:
  • 01.040.91 - Stavební materiály a stavby (názvosloví)
  • 91.100.01 - Stavební materiály obecně
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.2.3 zkušební navážka, analytický vzorek

množství odebrané ze zkušebního vzorku pro účely zkoušení/analýzy, obvykle známé hmotnosti nebo objemu

[ZDROJ: IUPAC 2014, modifikováno – doplněno „zkoušení“]

PŘÍKLAD 1 Do laboratoře je dodán pytel kameniva (laboratorní vzorek). Pro účely zkoušky se určité množství kameniva vysuší, výsledkem je analytický vzorek. Potom se pro perkolační zkoušku naplní sloupec zkušební navážkou vysušeného kameniva.

PŘÍKLAD 2 Kus podlahy je dodán do laboratoře (laboratorní vzorek). Pro účely rozkladu je určité množství zmenšeno, výsledkem je zkušební vzorek. Ze zmenšeného množství zkušebního vzorku je odebrána zkušební navážka pro rozklad. Jestliže má být mineralizát analyzován později např. pomocí ICP-MS, celé množství mineralizátu odebrané pro analytický postup je zkušební navážka.

3.2.3 test portion, analytical portion

amount of the test sample taken for testing/ analysis purposes, usually of known weight or volume

[SOURCE: IUPAC 2014, modified – „testing/“ added]

EXAMPLE 1 A bag of aggregates is delivered to the laboratory (the laboratory sample). For test purposes a certain amount of the aggregate is dried, the result is the test sample. Afterwards the column for a percolation test is filled with a test portion of dried aggregate.

EXAMPLE 2 A piece of flooring is delivered to the laboratory (the laboratory sample). For the purpose of digestion a certain amount is size reduced, the result is the test sample. From the size-reduced test sample a test portion is taken to execute the digestion. If the digest is to be analyzed afterwards e.g. by ICP-MS, the whole amount of the digest is the test sample, the amount taken for the analytical procedure, the test portion.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím