Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 4007 (Zruš.) - ohnisko

ČSN EN ISO 4007 (Zruš.) - Osobní ochranné prostředky - Ochrana očí a obličeje - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 4007 (Zruš.) (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2012-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:4007:ed-3:v1:en
Třidící znak: 832400
Obor: Ochrana očí
ICS:
  • 01.040.13 - Životní prostředí. Ochrana zdraví. Bezpečnost (názvosloví)
  • 13.340.20 - Ochranné prostředky hlavy
Stav: Neplatná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

7.6 ohnisko

bod na ose čočky, do něhož se, po lomu čočkou, paprsky původně rovnoběžné s osou čočky a k ní blízké, sbíhají (konvergují) nebo se od něj rozbíhají (divergují)

POZNÁMKA 1 Spojné čili kladné čočky (spojky): pokud svazek paprsků rovnoběžných s optickou osou dopadá na spojnou čili kladnou čočku, setkají se po lomu v ohnisku za čočkou.

POZNÁMKA 2 Rozptylné neboli záporné čočky (rozptylky): pokud svazek paprsků rovnoběžných s optickou osou dopadá na rozptylnou nebo zápornou čočku, po lomu se rozbíhají (divergují), jakoby vycházely z ohniska před čočkou.

7.6 focus, focal point

that point on the axis of a lens to which rays that are initially parallel and close to the axis of the lens converge, or appear to diverge from, after refraction by the lens

NOTE 1 Converging or positive-powered lens: if a beam of rays parallel to the optical axis is incident on a converging or positive-powered lens, they will meet at the focal point behind the lens after refraction.

NOTE 2 Diverging or negative-powered lens: if a beam of rays parallel to the optical axis is incident on a diverging or negative-powered lens, they will appear to diverge from a focal point in front of the lens after refraction.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím