Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 4007 (Zruš.) - vztažné body (pro zkoušení), středy očí (8.1.8)

ČSN EN ISO 4007 (Zruš.) - Osobní ochranné prostředky - Ochrana očí a obličeje - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 4007 (Zruš.) (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2012-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:4007:ed-3:v1:en
Třidící znak: 832400
Obor: Ochrana očí
ICS:
  • 01.040.13 - Životní prostředí. Ochrana zdraví. Bezpečnost (názvosloví)
  • 13.340.20 - Ochranné prostředky hlavy
Stav: Neplatná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

8.1.8 vztažné body (pro zkoušení), středy očí (8.1.8)

<nevsazené zorníky chránící obě oči> body na zorníku určené výrobcem jako stanovené vztažné body a ve vymezené orientaci vzhledem k optické ose zkušebního prostředku

POZNÁMKA 1 Pokud přesné pokyny chybí, vztažné zkušební body, R, jsou na přímce stejně vzdálené od tečen ke spodní a horní hraně zorníku, a situovány symetricky na každé straně svislé přímky půlící zorník. Jsou odděleny standardní zornicovouvzdáleností 64 mm u prostředků na ochranu očí určených pro dospělé a 54 mm u prostředků na ochranu očí určených pro osoby s malou hlavou (viz obrázek 6).

POZNÁMKA 2 Hodnoty optické lámavosti a hranolového účinku měřené kolmo k povrchu se mohou lišit od hodnot měřených ve vymezené orientaci vzhledem k zornému paprsku oka, protože úhel dopadu dráhy paprsku zorníkem nemusí být stejný.

Legenda

b vzdálenost mezi tečnami k horní a spodní hraně zorníku

PD stanovená zornicová vzdálenost

R vztažné body

Obrázek 6 – Vztažné body pro nevsazené zorníky určené k ochraně obou očí

8.1.8 reference points (for testing), visual centres (8.1.8)

<unmounted oculars covering both eyes> points on the ocular specified by the manufacturer as the design reference points and at the specified orientation relative to the test instrument’s optical axis

NOTE 1 In the absence of any specific instructions, the reference test points, R, are on a line equidistant from the tangents to the bottom and top of the ocular, and situated symmetrically, one on either side of the vertical line bisecting the ocular. They are separated by the default interpupillary distance of 64 mm for eye-protectors intended to be used by adults, and by 54 mm for eye-protectors intended to be used by persons with small heads (see Figure 6).

NOTE 2 The values for the dioptric and prismatic power measured normal to the surface might differ from that measured at the specified orientation relative to the eye’s line of sight because the angle of incidence of the ray path through the ocular might not be the same.

Key

b distance between the tangents to the top and bottom of the ocular

PD specified interpupillary distance

R reference points

Figure 6 – Reference points for unmounted oculars intended to cover both eyes

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím