Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 31000 - možnost výskytu pravděpodobná možnost (výskytu)

ČSN ISO 31000 - Management rizik – Principy a směrnice

Stáhnout normu: ČSN ISO 31000 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2010-10-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:31000:ed-2:v1:en
Třidící znak: 010351
Obor: Jakost
ICS:
  • 03.100.01 - Podniková organizace a management obecně
Stav: Neplatná
Nahlásit chybu

2.19 možnost výskytu pravděpodobná možnost (výskytu)

možnost, že něco nastane

POZNÁMKA 1 V terminologii managementu rizik se výraz „možnost výskytu“ používá k vyjádření možnosti, že něco nastane, ať již je tato možnost definována, měřena nebo objektivně či subjektivně, kvalitativně nebo kvantitativně stanovena a popsána s použitím obecných termínů, nebo je vyjádřena matematicky [jako je pravděpodobnost nebo četnost za dané časové období].

POZNÁMKA 2 Anglický termín „likelihood“ nemá v některých jazycích přímý ekvivalent; místo něho se často používá ekvivalent termínu „probability“. V angličtině se však „probability“ často úzce interpretuje jako matematický termín. Nicméně v terminologii managementu rizik se „likelihood“ používá se záměrem, aby tento termín měl stejně širokou interpretaci, jako má termín „probability“ v mnoha jiných jazycích, než je angličtina.

[ISO Guide 73:2009, definice 3.6.1.1]

2.19 likelihood

chance of something happening

NOTE 1 In risk management terminology, the word “likelihood” is used to refer to the chance of something happening, whether defined, measured or determined objectively or subjectively, qualitatively or quantitatively, and described using general terms or mathematically [such as a probability or a frequency over a given time period].

NOTE 2 The English term “likelihood” does not have a direct equivalent in some languages; instead, the equivalent of the term “probability” is often used. However, in English, “probability” is often narrowly interpreted as a mathematical term. Therefore, in risk management terminology, “likelihood” is used with the intent that it should have the same broad interpretation as the term “probability” has in many languages other than English.

[ISO Guide 73:2009, definition 3.6.1.1]

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím