Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 22000 - nebezpečí ohrožující bezpečnost

ČSN EN ISO 22000 - Systémy managementu bezpečnosti potravin – Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 22000 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2019-05-01
Třidící znak: 569600
Obor: Pravidla správné hygienické a výrobní praxe
ICS:
  • 67.020 - Procesy v potravinářském průmyslu
  • 03.100.70 - Systémy managementu
Stav: Platná
Nahlásit chybu

3.22 nebezpečí ohrožující bezpečnost

potravin biologický, chemický nebo fyzikální činitel v potravině (3.18) s potenciálem vyvolat nepříznivý účinek na zdraví

POZNÁMKA 1 k heslu Termín „nebezpečí“ se nesmí zaměňovat s termínem „riziko“ (3.39), který v kontextu bezpečnosti potravin znamená závislost pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví (např. onemocnění) na závažnosti tohoto účinku (např. úmrtí, hospitalizace) při vystavení určitému nebezpečí.

POZNÁMKA 2 k heslu Nebezpečí ohrožující bezpečnost potravin zahrnují alergeny a radiologické látky.

POZNÁMKA 3 k heslu V souvislosti s krmivy a krmivovými složkami jsou relevantními nebezpečími ohrožujícími bezpečnost potravin ta nebezpečí, která se mohou vyskytovat v krmivech a v krmivových složkách a/nebo na nich a která mohou být spotřebou krmiva zvířaty přenesena do potraviny a mít tak potenciál vyvolat nepříznivý účinek na zdraví zvířete a lidského spotřebitele. V souvislosti s jinými operacemi, než je přímá manipulace s krmivy a potravinami (např. výrobci obalových materiálů, dezinfekčních přípravků), jsou relevantními nebezpečími ohrožujícími bezpečnost potravin ta nebezpečí, která mohou být přímo nebo nepřímo přenesena do potraviny, jestliže se používá tak, jak bylo zamýšleno (viz 8.5.1.4).

POZNÁMKA 4 k heslu V souvislosti s potravou pro zvířata jsou relevantními nebezpečími ohrožujícími bezpečnost potravin ta nebezpečí, která jsou nebezpečná pro druhy zvířat, pro něž je potrava určena.

(ZDROJ: CAC/RCP 1-1969, modifikováno – Spojení „nebo podmínka“ bylo z definice vypuštěno a byly doplněny poznámky k heslu.(

3.22 food safety hazard

biological, chemical or physical agent in food (3.18) with the potential to cause an adverse health effect

Note 1 to entry: The term “hazard” is not to be confused with the term “risk” (3.39) which, in the context of food safety, means a function of the probability of an adverse health effect (e.g. becoming diseased) and the severity of that effect (e.g. death, hospitalization) when exposed to a specified hazard.

Note 2 to entry: Food safety hazards include allergens and radiological substances.

Note 3 to entry: In the context of feed and feed ingredients, relevant food safety hazards are those that can be present in and/or on feed and feed ingredients and that can through animal consumption of feed be transferred to food and can thus have the potential to cause an adverse health effect for the animal or the human consumer. In the context of operations other than those directly handling feed and food (e.g. producers of packaging materials, disinfectants), relevant food safety hazards are those hazards that can be directly or indirectly transferred to food when used as intended (see 8.5.1.4).

Note 4 to entry: In the context of animal food, relevant food safety hazards are those that are hazardous to the animal species for which the food is intended.

[SOURCE: CAC/RCP 1-1969, modified – The phrase “or condition of” has been deleted from the definition and notes to entry have been added.]

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím