Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 2041 - zrychlení

ČSN ISO 2041 - Vibrace, rázy a monitorování stavu – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 2041 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:2041:ed-4:v1:en
Třidící znak: 011400
Obor: Mechanika
ICS:
  • 17.160 - Vibrace, rázy a měření vibrací a rázů
  • 01.040.17 - Metrologie a měření. Fyzikální jevy (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.1.3 zrychlení

(acceleration) (relative acceleration) (vibrace a rázy( rychlost změny rychlosti POZNÁMKA 1 k heslu Zrychlení je obecně časově závislé. POZNÁMKA 2 k heslu Referenční soustavou souřadnic je obvykle soustava os, ve které soubor souřadnic definuje rychlost změny rychlosti bodu na tělese. Zrychlení mohou obecně reprezentovat rotační vektor zrychlení, translační vektor zrychlení, nebo oba vektory, a Coriolisovo zrychlení. POZNÁMKA 3 k heslu Zrychlení se označuje jako relativní zrychlení, jestliže se měří vzhledem k jiné referenční soustavě souřadnic než k prvotní základní referenční soustavě souřadnic přiřazené danému případu. Relativní zrychlení mezi dvěma body je vektorový rozdíl zrychlení těchto dvou bodů. POZNÁMKA 4 k heslu V případě časově závislých zrychlení se často používají různé vysvětlující přívlastky, jako je špičková, průměrná nebo efektivní hodnota, jejichž význam je zcela jasný. Mají být vyznačeny nebo uvedeny časové intervaly, ve kterých se určují průměrné nebo efektivní hodnoty. POZNÁMKA 5 k heslu Zrychlení může: mít charakter kmitavého pohybu; v tom případě lze jednoduché harmonické složky definovat amplitudou zrychlení (a frekvencí), nebo být náhodné; v tom případě lze k určení pravděpodobnosti, že zrychlení bude nabývat hodnot v daném rozsahu, použít efektivní hodnoty zrychlení (a šířky pásma a rozdělení hustoty pravděpodobnosti). POZNÁMKA 6 k heslu Zrychlení s krátkou dobou trvání se definují jako přechodová zrychlení. Zrychlení, která nemají charakter kmitavého pohybu, se definují jako trvalá zrychlení, pokud mají dlouhou dobu trvání, nebo jako pulzy zrychlení, pokud mají krátkou dobu trvání.

3.1.3 acceleration

relative acceleration 〈vibration and shock〉 rate of change of velocity Note 1 to entry: In general, acceleration is time-dependent. Note 2 to entry: The reference frame is usually a set of axes within which a set of coordinates defines the rate of change of velocity of a point on a body. In general, a rotation acceleration vector, a translation acceleration vector, or both and the Coriolis acceleration can represent the acceleration. Note 3 to entry: An acceleration is designated as a relative acceleration if it is measured with respect to a reference frame other than the inertial reference frame designated in a given case. The relative acceleration between two points is the vector difference between the accelerations of the two points. Note 4 to entry: In the case of time-dependent accelerations, various self-explanatory modifiers, such as peak, average and rms (root-mean-square), are often used. The time intervals over which the average or root-mean-square values are taken should be indicated or implied. Note 5 to entry: Acceleration can be: — oscillatory, in which case simple harmonic components can be defined by the acceleration amplitude (and frequency), or — random, in which case the rms acceleration (and band-width and probability density distribution) can be used to define the probability that the acceleration will have values within any given range. Note 6 to entry: Accelerations of short time duration are defined as transient accelerations. Non-oscillatory accelerations are defined as sustained accelerations, if of long duration, or as acceleration pulses, if of short duration.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím