Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 2041 - jednoduché harmonické vibrace

ČSN ISO 2041 - Vibrace, rázy a monitorování stavu – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 2041 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:2041:ed-4:v1:en
Třidící znak: 011400
Obor: Mechanika
ICS:
  • 17.160 - Vibrace, rázy a měření vibrací a rázů
  • 01.040.17 - Metrologie a měření. Fyzikální jevy (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.2.3 jednoduché harmonické vibrace

(simple harmonic vibration) sinusové vibrace (sinusoidal vibration) periodické vibrace, u kterých mohou být hodnoty parametrů vibrací popsány jako sinusové funkce nezávislé časové proměnné POZNÁMKA 1 k heslu Jednoduchý harmonický pohyb se může popsat jako: kde je y jednoduché harmonické vibrace; y0 amplituda; t nezávislá časová proměnná; POZNÁMKA 2 k heslu Periodické vibrace, které sestávají ze součtu více než jedné sinusovky, z nichž každá má frekvenci, která je násobkem základní frekvence, se často označují jako vícesinusové vibrace. Použití termínu „komplexní vibrace“ v tomto smyslu se považuje za nevhodné. POZNÁMKA 3 k heslu Kvazisinusové vibrace mají sinusový vzhled, ale frekvence a/nebo amplituda se relativně pomalu mění.

3.2.3 simple harmonic vibrationError! No text of specified style in document.ref E " simple harmonic vibration " \f "English" \t "" Error! Reference source not found.

sinusoidal vibration periodic vibration where the values of the vibration parameters can be described as sinusoidal functions of the independent time variable Note 1 to entry: Simple harmonic motion can be described as: where

y

is the simple harmonic vibration;

y0

is the amplitude;

ω

is the angular frequency;

t

is the independent variable time;

φ0

is the initial phase angle of the vibration.

Note 2 to entry: A periodic vibration consisting of the sum of more than one sinusoid, each having a frequency which is a multiple of the fundamental frequency, is often referred to as a multi-sinusoidal vibration. The use of the term “complex vibration” in this context is deprecated. Note 3 to entry: A quasi-sinusoidal vibration has the appearance of a sinusoid, but varies relatively slowly in frequency and/or in amplitude.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím