Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 2041 - pohyblivost

ČSN ISO 2041 - Vibrace, rázy a monitorování stavu – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 2041 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:2041:ed-4:v1:en
Třidící znak: 011400
Obor: Mechanika
ICS:
  • 17.160 - Vibrace, rázy a měření vibrací a rázů
  • 01.040.17 - Metrologie a měření. Fyzikální jevy (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.1.54 pohyblivost

(mobility) (mechanical mobility) komplexní poměr rychlosti měřené v určitém bodě mechanické soustavy k síle měřené v témže nebo jiném bodě soustavy POZNÁMKA 1 k heslu Pohyblivost je poměr odezvy komplexní rychlosti v bodě i k budicí komplexní síle v bodě j, přičemž odezva ve všech ostatních měřicích bodech na konstrukci je bez jakýchkoli vazeb jiných, než jsou vazby reprezentující obvyklé uložení konstrukce v zamýšlené aplikaci. POZNÁMKA 2 k heslu Termín „bod“ označuje jak místo, tak směr. POZNÁMKA 3 k heslu Odezva rychlosti může být buď translační, nebo rotační a budicí síla může být buď přímočarou silou, nebo momentem. POZNÁMKA 4 k heslu Je-li měřená odezva rychlosti translační, a jestliže budicí síla je přímočará, pak jednotkou pohyblivosti je m/(N·s). POZNÁMKA 5 k heslu Matice mechanické pohyblivosti je inverzní matice mechanické impedance.

3.1.54 mobility

mechanical mobility complex ratio of the velocity, taken at a point in a mechanical system, to the force, taken at the same or another point in the system Note 1 to entry: Mobility is the ratio of the complex velocity-response at point i to the complex excitation force at point j with all other measurement points on the structure allowed to respond freely without any constraints other than those constraints which represent the normal support of the structure in its intended application. Note 2 to entry: The term “point” designates both a location and a direction. Note 3 to entry: The velocity response can be either translational or rotational, and the excitation force can be either a rectilinear force or a moment. Note 4 to entry: If the velocity response measured is a translational one and if the excitation force applied is a rectilinear one, the units of the mobility term will be m/(N⋅s). Note 5 to entry: Mechanical mobility is the matrix inverse of mechanical impedance.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím