Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 2041 - hlavní osy setrvačnosti

ČSN ISO 2041 - Vibrace, rázy a monitorování stavu – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 2041 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:2041:ed-4:v1:en
Třidící znak: 011400
Obor: Mechanika
ICS:
  • 17.160 - Vibrace, rázy a měření vibrací a rázů
  • 01.040.17 - Metrologie a měření. Fyzikální jevy (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.1.34 hlavní osy setrvačnosti

(principal axes of inertia) tři navzájem kolmé osy vzájemně se protínající v daném bodě, kolem nichž jsou deviační momenty tuhého tělesa nulové POZNÁMKA 1 k heslu Je-li daný bod hmotným středem tělesa, označují se osy jako hlavní centrální osy setrvačnosti a momenty jako hlavní centrální momenty setrvačnosti. POZNÁMKA 2 k heslu Při vyvažování se termín „hlavní osa setrvačnosti“ užívá k označení té hlavní centrální osy (ze tří takových os), která se co nejvíce shoduje s osou hřídele rotoru a někdy se označuje jako „vyvažovací osa“ nebo „hmotová osa“.

3.1.34 principal axes of inertia

three mutually perpendicular axes intersecting each other at a given point about which the products of inertia of a solid body are zero Note 1 to entry: If the point is the centre of mass of the body, the axes and moments are called central principal axes and central principal moments of inertia. Note 2 to entry: In balancing, the term “principal inertia axis” is used to designate the one central principal axis (of the three such axes) most nearly coincident with the shaft axis of the rotor and is sometimes referred to as the balance axis or the mass axis.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím