Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 2041 - dynamický tlumič vibrací

ČSN ISO 2041 - Vibrace, rázy a monitorování stavu – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 2041 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:2041:ed-4:v1:en
Třidící znak: 011400
Obor: Mechanika
ICS:
  • 17.160 - Vibrace, rázy a měření vibrací a rázů
  • 01.040.17 - Metrologie a měření. Fyzikální jevy (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.2.127 dynamický tlumič vibrací

(dynamic vibration absorber) zařízení určené ke snížení vibrací základní soustavy v požadovaném frekvenčním rozsahu přenosem energie na pomocnou soustavu, v rezonanci laděnou tak, aby síla vyvolaná pomocnou soustavou byla v protifázi k síle působící na základní soustavu POZNÁMKA 1 k heslu Dynamické tlumiče vibrací mohou být tlumené nebo netlumené, tlumení však není základním účelem. POZNÁMKA 2 k heslu Dynamické tlumiče vibrací bez tlumicích prvků se také označují jako dynamické neutralizátory vibrací, protože odrážejí energii zpět ke zdroji a nepohlcují ji.

3.2.127 dynamic vibration absorber

device for reducing vibrations of a primary system over a desired frequency range by the transfer of energy to an auxiliary system in resonance so tuned that the force exerted by the auxiliary system is opposite in phase to the force acting on the primary system Note 1 to entry: Dynamic vibration absorbers may be damped or undamped, but damping is not the primary purpose. Note 2 to entry: Dynamic vibration absorbers without damping elements are also known as dynamic vibration neutralizers as they reflect the energy back towards the source and do not absorb.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím