Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN ISO 2041 - vlastní mód vibrací

ČSN ISO 2041 - Vibrace, rázy a monitorování stavu – Slovník

Stáhnout normu: ČSN ISO 2041 (Zobrazit podrobnosti)
Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:2041:ed-4:v1:en
Třidící znak: 011400
Obor: Mechanika
ICS:
  • 17.160 - Vibrace, rázy a měření vibrací a rázů
  • 01.040.17 - Metrologie a měření. Fyzikální jevy (názvosloví)
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.2.60 vlastní mód vibrací

(natural mode of vibration) mód vibrací soustavy volně kmitající vlastní frekvencíNP8) POZNÁMKA 1 k heslu Má-li soustava nulové tlumení, jsou vlastní módy totožné s normálními módy. Viz netlumený vlastní mód vibrací (3.2.66). POZNÁMKA 2 k heslu V angličtině se užívá také označení eigenmode nebo eigen mode. POZNÁMKA 3 k heslu Vlastní mód vibrací je součin módu vibrací a harmonické funkce, a má vlastní frekvenci, tlumení, tvar módu a modální hmotnost. POZNÁMKA 4 k heslu Počet vlastních módů vibrací soustavy je shodný s počtem stupňů volnosti.

3.2.60 natural mode of vibration

mode of vibration assumed by a system when vibrating freely at a natural frequency Note 1 to entry: If the system has zero damping, the natural modes are the same as the normal modes. See undamped natural mode (3.2.66). Note 2 to entry: This is also called the eigenmode or eigen mode. Note 3 to entry: Natural mode of vibration is a product of mode of vibration and harmonic function having a natural frequency, damping, mode shape and modal mass. Note 4 to entry: The number of natural modes of vibration of a system is the same as the number of degrees of freedom.
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím