Posuzování shody - rádiová zařízení (RED)

RÁDIOVÁ ZAŘÍZENÍ

Posuzování shody podle nařízení vlády č. 426/2016 Sb.

Technické požadavky na rádiová zařízení jsou nově zařazeny pod nový zákon č. 90/2016 Sb. o posuzování shody. Rádiová zařízení jsou tedy stanovené výrobky definované zákonem č. 90/2016 Sb. a patří do harmonizované oblasti.

Směrnice EP a Rady č. 2014/53/EU týkající se dodávání rádiových zařízení na trh zrušila a nahradila 13. 6. 2016 směrnici EP a Rady č. 1999/5/ES, kterou lze používat do 13. 6. 2017 souběžně. Tato nová směrnice je implementována v ČR do nového nařízení vlády č. 426/2016 Sb., které 7. 1. 2017 zrušilo a nahradilo nařízení vlády č. 426/2000 Sb. V novém nařízení vlády č. 426/2016 Sb. však ještě nejsou implementovány některá ustanovení ze směrnice EP a Rady č. 2014/53/EU jako např.: povinnost výrobců od 12. června 2018 zaregistrovat typy rádiových zařízení těch kategorií, které se vyznačují nízkou mírou souladu se základními požadavky do centrálního systému a dále povinnost výrobců při registraci poskytnout některé části technické dokumentace nebo celou technickou dokumentaci. Evropská Komise (EK) pak každému zaregistrovanému typu rádiového zařízení přidělí registrační číslo, které výrobci umístí na rádiové zařízení uváděné na trh. EK by měla k výše uvedenému ustanovení před koncem roku 2018 přijmout akt v přenesené pravomoci a tento akt by měl vstoupit v platnost 2 měsíce ode dne jeho oznámení. Pokud EP a Rada vysloví námitky, akt vstoupí v platnost 4 měsíce ode dne jeho oznámení.

PŘECHODNÉ OBDOBÍ
Rádiová zařízení splňující požadavky nařízení vlády č. 426/2000 Sb., před dnem nabytí účinnosti nařízení vlády č. 426/2016 Sb. (7. 1. 2017), mohou být nadále dodávána na trh a uváděna do provozu, pokud byla uvedena na trh před 13. červnem 2017.

PŘEDMĚTEM ÚPRAVY NAŘÍZENÍ VLÁDY
Rádiová zařízení, na které se toto nařízení vlády č. 426/2016 Sb. nevztahuje, jsou uvedena v příloze č. 1. Na rádiová zařízení se nevztahuje nařízení vlády č. 118/2016 Sb., které se týká posuzování shody elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí. Nicméně konstrukce rádiových zařízení musí odpovídat bezpečnostním požadavkům pro elektrická zařízení určená pro používání v určitých mezích napětí, ale bez použití mezní hodnoty napětí a úroveň elektromagnetické kompatibility musí být v rozsahu požadavků pro výrobky z hlediska elektromagnetické kompatibility.

Nařízení vlády č. 426/2016 Sb. vymezuje třídu rádiových zařízení jako označení určité kategorie rádiových zařízení, která se pokládají za podobná, a rádiová rozhraní, pro která jsou tato rádiová zařízení určena. Rozhraní je definováno v zákoně č. 127/2005 Sb. o elektronických komunikacích jako rádiové rozhraní pro cestu rádiových vln mezi rádiovými zařízeními. Nařízení vlády č. 426/2016 Sb. neobsahuje další definice, protože jsou definovány v zákoně č. 90/2016 Sb. o posuzování shody nebo v zákoně č. 127/2005 Sb. o elektronických komunikacích.

TŘÍDY RÁDIOVÝCH ZAŘÍZENÍ
Na základě rozhodnutí Komise č. 2000/299/ES o počáteční klasifikaci rádiových zařízení a telekomunikačních koncových zařízení a příslušných identifikátorů byly vymezeny dvě třídy:
„Třída 1“: Rádiová zařízení, která lze bez omezení uvádět na trh a do provozu, pro tuto třídu zařízení není určen identifikátor třídy zařízení.
„Třída 2“: Rádiová zařízení, u kterých členské státy uplatňují omezení pro uvádění do provozu podle již neplatné směrnice 1999/5/ES, pro zařazení je určen identifikátor třídy zařízení.
Podle bodu 3 v čl. 1 rozhodnutí Komise č. 2000/299/ES by měla EK zveřejnit informace týkající se informativního seznamu zařízení zařazených do tříd, který by se měl stále aktualizovat: viz dokument EK „Publication in accordance with Article 1(3) of Commission Decision 2000/299/EC“ (verze prosinec 2014). 

TECHNICKÁ DOKUMENTACE (TD)
(§ 15
nařízení vlády č. 426/2016 Sb.)
Technická dokumentace se musí vypracovat před uvedením rádiového zařízení na trh. TD musí být průběžně aktualizována. TD musí obsahovat minimálně údaje uvedené v příloze č. 5 nařízení vlády č. 426/2016 Sb.:

  • obecný popis rádiového zařízení (včetně fotografie nebo nákresů; verze softwaru nebo firmwaru; návodu pro uživatele, bezpečnostních informací a montážního návodu),
  • koncepční návrh a výrobní výkresy, schémata součástí, podsestav, obvodů
  • popisy a vysvětlivky pro pochopení uvedených výkresů, schémat a fungování rádiového zařízení,
  • seznam použitých harmonizovaných norem, na které byly uveřejněny odkazy v EUOJ,
  • části těch harmonizovaných norem, které byly použity
  • vybraný popis řešení pro splnění základních bezpečnostních požadavků stanovených v § 3 nařízení vlády č. 426/2016 Sb.
  • jiné technické specifikace, pokud nebyly použity harmonizované normy,
  • kopie EU prohlášení o shodě,
  • kopie certifikátu EU přezkoušení typu s přílohami vydaná příslušným oznámeným subjektem, jestliže byl použit při posuzování shody modul B
  • výsledky konstrukčních výpočtů, přezkoušení
  • protokoly o zkouškách
  • zajištění konstrukce rádiového zařízení pro provoz alespoň v jednom členském státě bez porušení požadavků využívání rádiového spektra (soulad s požadavkem § 5 odst. 2 nařízení vlády č. 426/2016 Sb.)
  • při omezení jeho uvádění do provozu nebo dalších požadavků pro povolení jeho používání, návod k rádiovému zařízení musí obsahovat informace o členských státech nebo o zeměpisné poloze, kde tato omezení nebo požadavky na povolení platí (soulad s § 6 odst. 4 nařízení vlády č. 426/2016 Sb.)

TECHNICKÉ POŽADAVKY
Podrobné technické požadavky, které musí výrobky splňovat, jsou uvedeny v § 3 nařízení vlády č. 426/2016 Sb.Konstrukce rádiového zařízení musí zajistit:

  • ochranu zdraví a bezpečnost osob a domácích zvířat, ochranu majetku v rozsahu základních požadavků bezpečnostních zásad pro elektrická zařízení určená pro používání v určitých mezích napětí, ale bez použití mezní hodnoty napětí,
  • úroveň elektromagnetické kompatibility v rozsahu požadavků pro výrobky z hlediska elektromagnetické kompatibility (podle nařízení vlády č. 117/2016 Sb.)
  • účelné využívání rádiového spektra bez škodlivých interferencí.

Rádiové zařízení v určitých kategoriích nebo třídách musí být Českým telekomunikačním úřadem zveřejněno v Telekomunikačním věstníku formou sdělení a musí být konstruováno tak, aby bylo v souladu s následujícími základními požadavky:

  • fungování společně s příslušenstvím, zejména s jednotnými nabíječkami
  • fungování společně s jinými rádiovými zařízeními prostřednictvím sítí elektronických komunikací
  • možnost připojení k rozhraní vhodného typu po celé Unii stanoveného podle směrnice č. EP a Rady č. 2014/53/EU
  • nesmí mít nepříznivý vliv na síť elektronických komunikací nebo její provoz, nesmí nezneužívat zdroje sítě elektronických komunikací, nesmí způsobit nepřijatelné zhoršení služby
  • musí zajistit ochranu osobních údajů a soukromí uživatele a účastníka služby elektronických komunikací
  • musí zajistit ochranu před podvodem
  • musí umožnit přístup k tísňovému volání
  • musí podporovat funkční charakteristiky pro usnadnění jejich používání zdravotně postiženým uživatelům
  • musí zajistit nahrání softwaru do rádiového zařízení v případě prokázání souladu této kombinace softwaru a rádiového zařízení s jinými právními předpisy (např. zákon č. 181/2014 Sb. o kybernetické bezpečnosti)

POSUZOVÁNÍ SHODY
1)    Posuzování shody rádiového zařízení s technickými požadavky (§ 3 nařízení vlády č. 426/2016 Sb.) provádí výrobce. Výrobce při posuzování shody zohlední všechny zamýšlené podmínky používání rádiového zařízení. V případě technického požadavku stanoveného v § 3 odst. 1 písm. a) nařízení vlády č. 426/2016 Sb. také zohlední rozumně předvídatelné podmínky jeho používání. Pokud může mít rádiové zařízení různé konfigurace, musí posouzení shody potvrdit, zda rádiové zařízení splňuje technické požadavky stanovené v § 3 nařízení vlády č. 426/2016 Sb. ve všech možných konfiguracích.

2)    Nařízení vlády č. 426/2016 Sb. stanoví tyto postupy s odkazem na moduly uvedené v přílohách č. 2 až 4:

Posuzování shody s technickými požadavky podle § 3 odst. 1 písm. a) a b) se provede:

Modul

Typ modulu

MODUL A

INTERNÍ ŘÍZENÍ VÝROBY

MODUL B
a
MODUL C

EU PŘEZKOUŠENÍ TYPU
a
SHODA S TYPEM ZALOŽENÁ NA INTERNÍM ŘÍZENÍ VÝROBY

MODUL H

SHODA ZALOŽENÁ NA KOMPLEXNÍM ZABEZPEČENÍ JAKOSTI

 3)    Pokud výrobce použije při posuzování shody rádiového zařízení s technickými požadavky uvedenými v § 3 odst. 2 a 3 nařízení vlády č. 426/2016 Sb. harmonizované normy, na které byly odkazy zveřejněny v Úředním věstníku Evropské unie, pak posouzení shody provede:

Modul

Typ modulu

MODUL A

INTERNÍ ŘÍZENÍ VÝROBY

MODUL B
a
MODUL C

EU PŘEZKOUŠENÍ TYPU
a
SHODA S TYPEM ZALOŽENÁ NA INTERNÍM ŘÍZENÍ VÝROBY

MODUL H

SHODA ZALOŽENÁ NA KOMPLEXNÍM ZABEZPEČENÍ JAKOSTI

 4)    Pokud výrobce částečně použije při posuzování shody rádiového zařízení s technickými požadavky uvedenými v § 3 odst. 2 a 3 nařízení vlády č. 426/2016 Sb. harmonizované normy, na které byly odkazy zveřejněny v Úředním věstníku Evropské unie, nebo harmonizované normy vůbec nepoužije, pak posouzení shody provede:

Modul

Typ modulu

MODUL B
a
MODUL C

EU PŘEZKOUŠENÍ TYPU
a
SHODA S TYPEM ZALOŽENÁ NA INTERNÍM ŘÍZENÍ VÝROBY

MODUL H

SHODA ZALOŽENÁ NA KOMPLEXNÍM ZABEZPEČENÍ JAKOSTI

PŘEDPOKLAD SHODY
U výrobků, které jsou ve shodě s harmonizovanými normami, se předpokládá shoda s technickými požadavky uvedenými v § 3 nařízení vlády č. 426/2016 Sb., na které se tyto normy nebo jejich části vztahují.

EU PROHLÁŠENÍ O SHODĚ
Vzory EU prohlášení o shodě jsou uvedeny v příloze č. 6 nařízení vlády č. 426/2016 Sb. Obsah zjednodušené EU prohlášení o shodě je uveden v příloze č. 7 nařízení vlády č. 426/2016 Sb. Úplné znění EU prohlášení o shodě je dostupné na internetových stránkách, jejichž adresa je uvedena ve zjednodušeném EU prohlášení o shodě v jazyce nebo jazycích požadovaných členským státem, ve kterém se rádiové zařízení uvádí nebo dodává na trh. EU prohlášení o shodě a zjednodušené EU prohlášení o shodě musí být průběžně aktualizováno. EU prohlášení o shodě a zjednodušené EU prohlášení o shodě musí být přeloženo do jazyka nebo jazyků požadovaných členským státem, v němž se rádiové zařízení uvádí nebo dodává na trh. Pokud se na rádiové zařízení vztahuje více harmonizačních předpisů EU, které požadují vypracování EU prohlášení o shodě, vypracovává se jediné EU prohlášení o shodě s odkazy na všechny tyto předpisy. Toto jediné EU prohlášení o shodě může mít podobu složky tvořené prohlášeními o shodě vydanými k jednotlivým předpisům.

OZNAČENÍ CE A JINÉ OZNAČOVÁNÍ
Označení CE se umisťuje před uvedením rádiového zařízení na trh. Označení CE se umístí viditelně, čitelně a nesmazatelně na rádiové zařízení nebo na jeho výrobní štítek, pokud to povaha rádiového zařízení nedovolí. Označení CE se umístí také viditelně a čitelně na obalu, jestli je v něm rádiové zařízení dodáváno. Z důvodů viditelnosti a čitelnosti nesmí být velikost označení CE menší než 5 mm. Při postupu posouzení shody založené na úplném zabezpečování kvality (modul H) se za označení CE připojuje identifikační číslo oznámeného subjektu. Identifikační číslo oznámeného subjektu musí mít stejnou velikost jako označení CE a připojí ho oznámený subjekt anebo podle jeho pokynů výrobce nebo jeho zplnomocněný zástupce.

DODÁVÁNÍ RÁDIOVÉHO ZAŘÍZENÍ NA TRH A UVÁDĚNÍ DO PROVOZU
Rádiové zařízení může být dodáno na trh nebo uváděno do provozu, pouze pokud je řádně instalováno, udržováno a používáno pro účely, pro které je určeno, a pokud jsou splněny požadavky nařízení vlády č. 426/2016 Sb. Výjimkou jsou veletrhy, výstavy a předváděcí akce, za splnění podmínky viditelného označení rádiového zařízení ohledně neshody s nařízením vlády č. 426/2016 Sb.

Při předvádění musí být přijata opatření (např. podle § 19 b, § 25 a § 100 zákona č. 127/2005 Sb.) zabraňující škodlivé interferenci, elektromagnetickému rušení (podle nařízení vlády č. 117/2016 Sb.) a ohrožení zdraví a bezpečnosti osob nebo domácích zvířat nebo ohrožení majetku. 

POVINNOSTI VÝROBCE
Výrobce musí:

  • zajistit, aby rádiové zařízení bylo navrženo a vyrobeno v souladu s požadavky § 3 nařízení vlády č. 426/2016 Sb.
  • vypracovat technickou dokumentaci podle přílohy č. 5 nařízení vlády č. 426/2016 Sb.
  • provést nebo nechat provést příslušný postup posuzování shody stanovený v § 11 nařízení vlády č. 426/2016 Sb.
  • zajistit konstrukci rádiového zařízení tak, aby je bylo možné provozovat alespoň v jednom členském státě Evropské unie bez porušení požadavků na využívání rádiového spektra
  • po prokázání souladu rádiového zařízení postupem posuzování shody vypracovat EU prohlášení o shodě a umístit označení CE podle § 14 nařízení vlády č. 426/2016 Sb.
  • uchovávat technickou dokumentaci a EU prohlášení o shodě po dobu 10 let od uvedení rádiového zařízení na trh
  • zajistit uvedení identifikačních údajů a informací o rádiovém zařízení (číslo typu, série, sériové číslo anebo jiný identifikační prvek), pokud povaha nebo velikost rádiového zařízení neumožní uvedení těchto informací na výrobku, požadované informace musí být uvedeny na obale nebo v dokladu přiloženém k rádiovému zařízení
  • uvést v jazyce srozumitelném konečným uživatelům a orgánu dozoru na rádiovém zařízení své jméno, obchodní firmu nebo ochrannou známku a adresu pro doručování (jediné místo, na které lze výrobce kontaktovat), pokud povaha nebo velikost výrobku neumožní uvedení těchto informací, požadované informace musí být uvedeny na obale nebo v dokladu přiloženém k rádiovému zařízení
  • zajistit k rádiovému zařízení přiložení jasného, srozumitelného a snadno pochopitelného návodu a bezpečnostních informací spotřebitelům a ostatním konečným uživatelům, součástí návodu musí být také popis příslušenství nebo součástí, včetně softwaru, které umožňují použít rádiové zařízení k určenému účelu; v případě rádiového zařízení, které záměrně vysílá rádiové vlny, jsou součástí návodu a bezpečnostních informací informace o:

          a) všech kmitočtových pásmech, ve kterých rádiové zařízení pracuje, a
          b)  maximálním radiofrekvenčním výkonu vysílaném v kmitočtovém pásmu, ve kterém je rádiové zařízení provozováno.

  • zajistit přiložení kopie EU prohlášení o shodě nebo zjednodušené EU prohlášení o shodě ke každému rádiovému zařízení
  • v případě zjednodušeného EU prohlášení o shodě musí zajistit v obsahu zjednodušeného EU prohlášení o shodě adresu internetových stránek, na které lze získat úplné znění EU prohlášení o shodě
  • v případě omezení uvádění rádiového zařízení do provozu nebo při existenci dalších požadavků pro povolení jeho používání, uvést tyto informace na obalu, aby bylo možné zjistit členské státy nebo zeměpisnou oblast členského státu, kde jsou tato omezení uvádění do provozu nebo tyto požadavky na povolení používání v platnosti; výrobce musí tyto informace doplnit do návodu k rádiovému zařízení
  • provádět zkoušky vzorků rádiových zařízení dodaných na trh a jiná šetření za účelem ochrany zdraví a bezpečnosti konečných uživatelů vzhledem k rizikům, která rádiové zařízení představuje, tyto zkoušky musí provádět v rozsahu potřebném pro potvrzení nebo vyvrácení rizika, které rádiové zařízení představuje a vzhledem k výrobcem určenému použití
  • vést knihu stížností nevyhovujících rádiových zařízení a záznamy o stažení rádiových zařízení z oběhu a průběžně informovat o těchto činnostech distributory
  • zajistit u sériové výroby dodržování stanovených požadavků po celou dobu výroby, a to i v případě, kdy dojde ke změně návrhu nebo parametrů rádiového zařízení, ke změnám harmonizovaných norem nebo technických specifikací, podle kterých se shoda rádiového zařízení prohlašuje

POVINNOSTI ZPNOMOCNĚNÉHO ZÁSTUPCE
Zplnomocněný zástupce musí:

  • uchovávat technickou dokumentaci a EU prohlášení o shodě po dobu 10 let od uvedení rádiového zařízení na trh

POVINNOSTI DOVOZCE
Dovozce musí:

  • zajistit před uvedením rádiového zařízení na trh, aby výrobce provedl příslušný postup posuzování shody podle § 11 nařízení vlády č. 426/2016 Sb.
  • zajistit, aby konstrukce rádiového zařízení umožnila provoz alespoň v 1 členském státě bez porušení požadavků na využívání rádiového spektra
  • zajistit, aby výrobce vypracoval technickou dokumentaci
  • zajistit, aby výrobce umístil na rádiové zařízení označení CE
  • zajistit, aby výrobce uvedl identifikační údaje a informace o rádiovém zařízení (číslo typu, série, sériové číslo) a pokud toto povaha nebo velikost rádiového zařízení neumožní, pak výrobce musí požadované informace uvést na obale nebo v dokladu přiloženém k rádiovému zařízení
  • zajistit, aby výrobce uvedl na rádiovém zařízení své jméno, obchodní firmu nebo ochrannou známku a adresu pro doručování (jediné místo, na které lze výrobce kontaktovat), pokud povaha nebo velikost rádiového zařízení neumožní uvedení těchto informací, požadované informace musí být uvedeny na obale nebo v dokladu přiloženém k rádiovému zařízení
  • zajistit k rádiovému zařízení přiložení jasného, srozumitelného a snadno pochopitelného návodu a bezpečnostních informací spotřebitelům a konečným uživatelům, součástí návodu musí být také popis příslušenství nebo součástí, včetně softwaru, které umožňují použít rádiové zařízení k určenému účelu; v případě rádiového zařízení, které záměrně vysílá rádiové vlny, jsou součástí návodu a bezpečnostních informací informace o:

        a)  všech kmitočtových pásmech, ve kterých rádiové zařízení pracuje, a
        b)  maximálním radiofrekvenčním výkonu vysílaném v kmitočtovém pásmu, ve kterém je rádiové zařízení
             provozováno

  • zajistit přiložení kopie EU prohlášení o shodě nebo zjednodušené EU prohlášení o shodě ke každému rádiovému zařízení
  • v případě zjednodušeného EU prohlášení o shodě musí zajistit v obsahu zjednodušeného EU prohlášení o shodě adresu internetových stránek, na které lze získat úplné znění EU prohlášení o shodě
  • v případě omezení uvádění rádiového zařízení do provozu nebo při existenci dalších požadavků pro povolení jeho používání, musí uvést tyto informace na obalu, aby bylo možné zjistit členské státy nebo zeměpisnou oblast členského státu, kde jsou tato omezení uvádění do provozu nebo tyto požadavky na povolení používání v platnosti; musí zajistit, aby výrobce tyto informace doplnil do návodu k rádiovému zařízení
  • uvést v jazyce srozumitelném konečným uživatelům a orgánu dozoru na rádiovém zařízení své jméno, obchodní firmu nebo ochrannou známku a adresu pro doručování, na které je lze kontaktovat, pokud povaha nebo velikost rádiového zařízení neumožní uvedení těchto informací, požadované informace musí být uvedeny na obale nebo v dokladu přiloženém k výrobku
  • zajistit k rádiovému zařízení přiložení srozumitelného návodu a bezpečnostních informací spotřebitelům a konečným uživatelům v českém jazyce
  • uchovávat od uvedení rádiového zařízení na trh kopii EU prohlášení o shodě pro potřeby orgánů dozoru po dobu 10 let
  • předložit technickou dokumentaci na základě žádosti příslušného orgánu dozoru
  • provádět zkoušky vzorků rádiových zařízení dodaných na trh a jiná šetření za účelem ochrany zdraví a bezpečnosti konečných uživatelů vzhledem k rizikům, která rádiové zařízení představuje, tyto zkoušky musí provádět v rozsahu potřebném pro potvrzení nebo vyvrácení rizika, které rádiové zařízení představuje a vzhledem k výrobcem určenému použití
  • vést knihu stížností nevyhovujících rádiových zařízení a záznamy o stažení rádiových zařízení z oběhu a průběžně informovat o těchto činnostech distributory
  • nese plnou zodpovědnost za přepravu a skladování rádiového zařízení, tak aby podmínky přepravy a skladování neovlivnily shodu rádiového zařízení s požadavky stanovenými nařízení vlády č. 426/2016 Sb.

POVINNOSTI DISTRIBUTORA
Distributor musí:

  • ověřit před dodáním rádiového zařízení na trh, zda rádiové zařízení je opatřeno označením CE shody
  • ověřit před dodáním rádiového zařízení na trh, zda jsou k rádiovému zařízení přiloženy požadované doklady, návod a bezpečnostní informace v českém jazyce
  • ověřit, zda výrobce zajistil konstrukci rádiového zařízení tak, aby umožnila provoz alespoň v 1 členském státě bez porušení požadavků na využívání rádiového spektra
  • ověřit, zda výrobce uvedl identifikační údaje a informace o rádiovém zařízení (číslo typu, série, sériové číslo) a pokud toto povaha nebo velikost rádiového zařízení neumožní, pak výrobce musí požadované informace uvést na obale nebo v dokladu přiloženém k rádiovému zařízení
  • ověřit, zda výrobce uvedl na rádiovém zařízení své jméno, obchodní firmu nebo ochrannou známku a adresu pro doručování (jediné místo, na které lze výrobce kontaktovat), pokud povaha nebo velikost rádiového zařízení neumožní uvedení těchto informací, požadované informace musí být uvedeny na obale nebo v dokladu přiloženém k rádiovému zařízení
  • ověřit, zda výrobce zajistil k rádiovému zařízení přiložení jasného, srozumitelného a snadno pochopitelného návodu a bezpečnostních informací spotřebitelům a ostatním konečným uživatelům, součástí návodu musí být také popis příslušenství nebo součástí, včetně softwaru, které umožňují použít rádiové zařízení k určenému účelu; v případě rádiového zařízení, které záměrně vysílá rádiové vlny, jsou součástí návodu a bezpečnostních informací informace o:

         a)  všech kmitočtových pásmech, ve kterých rádiové zařízení pracuje, a
         b) maximálním radiofrekvenčním výkonu vysílaném v kmitočtovém pásmu, ve kterém je rádiové zařízení
             provozováno.

  • ověřit, zda výrobce přiložil kopii EU prohlášení o shodě nebo zjednodušeného EU prohlášení o shodě ke každému rádiovému zařízení
  • v případě zjednodušeného EU prohlášení o shodě musí ověřit, zda v obsahu zjednodušeného EU prohlášení o shodě je adresa internetových stránek, na které lze získat úplné znění EU prohlášení o shodě
  • ověřit, v případě omezení uvádění rádiového zařízení do provozu nebo při existenci dalších požadavků pro povolení jeho používání, zda výrobce uvedl tyto informace na obalu, aby bylo možné zjistit členské státy nebo zeměpisnou oblast členského státu, kde jsou tato omezení uvádění do provozu nebo tyto požadavky na povolení používání v platnosti; musí ověřit, jestli výrobce tyto informace doplnil do návodu k rádiovému zařízení
  • ověřit, zda dovozce uvedl v jazyce srozumitelném konečným uživatelům a orgánu dozoru na rádiovém zařízení své jméno, obchodní firmu nebo ochrannou známku a adresu pro doručování, na které ho lze kontaktovat, pokud povaha nebo velikost rádiového zařízení neumožní uvedení těchto informací, požadované informace musí být uvedeny na obale nebo v dokladu přiloženém k výrobku

ORGÁNY DOZORU

Upozornění na chyby v nařízení vlády č. 426/2016 Sb.:

  • v 5 § 1) je uveden špatně odkaz na § 10 – správně by měl být uveden odkaz na § 11
  • v § 9 c) je špatně uveden odkaz na § 7 odst. 2 – správně by měl být odkaz na § 8 odst. 2

 

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím