Postupy posuzování shody spotřebičů plynných paliv

Postupy posuzování shody podle nařízení (EU) 2016/426

Nařízení EP a Rady (EU)2016/426  dne 21. 4. 2018 zrušuje a nahrazuje směrnici 2009/142/ES.
Současně bylo 21. dubna 2018  nařízením vlády č. 63/2018 Sb.  zrušeno i NV č. 22/2003 Sb. (technické požadavky na spotřebiče plynových paliv), vydané jako prováděcí předpis k zákonu č. 22/1997 Sb. (o technických požadavcích na výrobky). V ČR spotřebiče plynných paliv po vydání novely zákona č. 90/2016 Sb. zákonem č. 265/2017 Sb. spadají pod zákon č. 90/2016 Sb. (o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh).

Přechodná ustanovení
Spotřebiče plynných paliv, které jsou ve shodě s nařízením vlády č. 22/2003 Sb., mohou být nadále dodávány na trh nebo uváděny do provozu, pokud byly uvedeny na trh přede dnem nabytí účinnosti  nařízení 63/2018 Sb.

 Postupy posuzování shody podle nařízení (EU) 2016/426 (podle NV č. 23/2003 Sb.)

Typ výroby

Postup posuzování shody

Bližší informace:
příloha III (EU) 2016/426

Sériově vyráběné spotřebiče

ES EU přezkoušení typu (modul B – výrobní typ ),
viz bod 1 přílohy III
+ jeden z následujících postupů

ES prohlášení shody s typem

shoda s typem založená na interním řízení výroby spolu s kontrolami výrobků pod dohledem v náhodně zvolených intervalech ( modul C2)

Bod 2

ES prohlášení shody s typem – záruka jakosti výroby

shoda s typem založená na zabezpečování kvality výrobního procesu (modul D)

Bod 3

ES prohlášení shody s typem – záruka jakosti výrobku

shoda s typem založená na zabezpečování kvality výrobků
(modul E)

Bod 4

ES ověřování

shoda s typem založená na ověřování výrobků (modul F)

Bod 5

Kusová výroba nebo vybavení nebo výroba v malých množstvích

ES ověřování jednotlivých výrobků

  • jeden z modulů výše (tj. C2, D, E nebo F), nebo
  • shodu založenou na ověřování každého jednotlivého výrobku (modul G)

Bod 6

Pro vybavení platí postup jako u „sériově vyráběných spotřebičů“, s výjimkou opatření výrobku označením CE a vydání prohlášení o shodě, s tím, že se vydá certifikát deklarující shodu vybavení s požadavky tohoto nařízení, které se na ně vztahují, a udávající jeho charakteristiky a způsob, jak musí být zabudováno nebo namontováno do spotřebiče, aby byly splněny základní požadavky, které platí pro spotřebiče. Certifikát se přikládá k vybavení.

Toto nařízení se vztahuje na spotřebiče a vybavení, které jsou nové na trhu Unie při svém uvedení na trh; to znamená, že se jedná buď o nové spotřebiče a vybavení vyrobené výrobci usazenými v Unii, nebo o spotřebiče a vybavení, které jsou, ať už nové či použité, dováženy ze třetích zemí. Členské státy nesmí bránit tomu, aby byly na trh dodávány spotřebiče a vybavení nebo aby byly uváděny do provozu spotřebiče, na které se vztahuje směrnice 2009/142/ES a které jsou s uvedenou směrnicí ve shodě a byly uvedeny na trh před 21. dubnem 2018.
  • Tím by však neměla být dotčena možnost, aby členské státy při provádění jiných aktů Unie mohly ukládat požadavky, které mají vliv na energetickou účinnost výrobků, včetně spotřebičů, pokud jsou tato opatření v souladu se Smlouvou o fungování EU (tj. za předpokladu, že uvedená opatření nepředstavují neodůvodněnou překážku trhu).
  • Tímto nařízením by neměla být dotčena pravomoc členských států stanovovat pravidla týkající se uvádění do provozu nebo pravidelných inspekcí spotřebičů nebo jiná opatření (např. opatření týkající se odborné přípravy a certifikace pracovníků provádějících instalaci), aby byla zajištěna správná instalace, používání a údržba spotřebičů, včetně preventivních bezpečnostních opatření. Tato pravidla a opatření jsou nezbytná pro předcházení otravám plynem, mimo jiné oxidem uhelnatým (CO), a pro předcházení únikům zdraví škodlivých a nebezpečných látek.
  • Tímto nařízením by nemělo být dotčeno oprávnění členských států stanovovat požadavky, které budou považovat za nezbytné, pokud jde o hlediska instalace, podmínky větrání prostor a hlediska týkající se bezpečnosti samotné budovy a její energetické náročnosti, za předpokladu, že tyto požadavky neukládají konstrukční požadavky týkající se spotřebičů.
  • Třebaže toto nařízení neupravuje podmínky dodávky plynu v členských státech, mělo by zohledňovat skutečnost, že v členských státech platí rozdílné podmínky, pokud jde o druhy plynu a vstupní tlaky, jelikož technické vlastnosti plynného paliva nejsou harmonizovány. Složení a specifikace druhů plynu a vstupní tlaky v místě, kde se spotřebič uvádí do provozu, jsou velmi důležité pro jeho bezpečné a správné fungování, a proto by toto hledisko mělo být zohledněno ve fázi návrhu spotřebiče, aby byla zajištěna jeho slučitelnost s druhem/druhy plynu a vstupním tlakem/vstupními tlaky, pro které je určen. Aby nevznikaly překážky obchodu, pokud jde o spotřebiče, a to z důvodů, jež souvisí se skutečností, že podmínky dodávky plynu dosud nejsou harmonizovány, a aby byla zajištěna dostatečná informovanost hospodářských subjektů, měly by členské státy ostatním členským státům a Komisi včas sdělit druhy plynu a odpovídající vstupní tlaky, které se na jejich území používají, a veškeré jejich změny.
Posuzování shody podle nařízení vlády č. 22/2003 Sb.:

Nařízení vlády č. 22/2003 Sb. implementuje směrnici "nového přístupu" č. 2009/142/ES (o spotřebičích plynných paliv). Z důvodů zajištění jednotného uplatňování v celé Unii a přizpůsobení společnému rámci pro uvádění výrobků na trh (768/2008/ES), tato směrnice byla zrušena 21. dubna 2018 nařízením (EU) 2016/426 (o spotřebičích plynných paliv a o zrušení směrnice 2009/142/ES). Současně bylo 21. dubna 2018  nařízením vlády č. 63/2018 Sb.  zrušeno i NV č. 22/2003 Sb. (technické požadavky na spotřebiče plynových paliv), vydané jako prováděcí předpis k zákonu č. 22/1997 Sb. (o technických požadavcích na výrobky). V ČR spotřebiče plynných paliv po vydání novely zákona č. 90/2016 Sb. zákonem č. 265/2017 Sb. spadají od 21. 4. 2018 pod zákon č. 90/2016 Sb. (o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh).

Spotřebiče plynných paliv jsou stanovené výrobky definované zákonem č. 22/1997 Sb., které patří do harmonizované oblasti. Za spotřebiče plynných paliv se podle prováděcího nařízení vlády č. 22/2003 Sb. (kterým se stanoví technické požadavky na spotřebiče plynných paliv), považují:

  • spotřebiče, které spalují plynná paliva a jsou určeny pro přípravu pokrmů, vytápění, ohřev užitkové vody, chlazení nebo praní, a pokud se v nich užívá voda, s teplotou vody nepřevyšující 105 °C , nebo určené pro svícení, dále hořáky s nuceným proudem vzduchu a zdroje tepla vybavené těmito hořáky (dále jen "spotřebič"),
  • zabezpečovací, řídicí nebo regulační zařízení a konstrukční skupiny s výjimkou hořáku s nuceným proudem vzduchu a zdroje tepla těmito hořáky vybavené, které jsou samostatně uváděny na trh a jsou určeny k zabudování do spotřebičů jako jejich součást, nebo pro připojení ke spotřebičům (dále jen "vybavení").
Spotřebič a vybavení musí vyhovovat technickým požadavkům podle
  přílohy č. 1 NV č. 22/2003 Sb. (tzv. základním požadavkům). Základní požadavky se považují za splněné, pokud spotřebič nebo vybavení je ve shodě:
a) s harmonizovanými technickými normami, nebo
b) s určenými normami, (zahrnujícími české nebo zahraniční technické normy, které byly pro tento účel oznámeny Komisí Evropských společenství), pokud neexistují harmonizované technické normy.

Po provedení postupů posuzování shody se spotřebiče, které splňují požadavky stanovené NV č. 22/2003 Sb., (popř. štítek se jmenovitými údaji spotřebiče) opatří označením CE ( viz § 4).

Postupy posuzování shody podle NV č. 22/2003 Sb.

Typ výroby

Postup posuzování shody

Bližší informace:
  příloha č. 2
NV č. 22/2003 Sb.

Sériově vyráběné spotřebiče

ES přezkoušení typu + jeden z následujících postupů

ES prohlášení shody s typem

Bod 2

ES prohlášení shody s typem – záruka jakosti výroby

Bod 3

ES prohlášení shody s typem – záruka jakosti výrobku

Bod 4

ES ověřování

Bod 5

Kusová nebo malosériová výroba

ES ověřování jednotlivých výrobků

Bod 6

Pro vybavení platí postup jako u „sériově vyráběných spotřebičů“, s výjimkou opatření výrobku označením CE a vydání prohlášení o shodě, s tím, že se vydá certifikát deklarující shodu vybavení s požadavky tohoto nařízení, které se na ně vztahují, a udávající jeho charakteristiky a způsob, jak musí být zabudováno nebo namontováno do spotřebiče, aby byly splněny základní požadavky, které platí pro spotřebiče. Certifikát se přikládá k vybavení.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím