Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN IEC 60050-523 - mikrotribologie

ČSN IEC 60050-523 - Mezinárodní elektrotechnický slovník – Část 523: Mikroelektromechanické součástky

Stáhnout normu: ČSN IEC 60050-523 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
ZMĚNA A1 | Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Datum vydání/vložení: 2019-06-01
Zdroj: http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/welcome?OpenForm&Seq=1
Třidící znak: 330050
Obor: Terminologie - Mezinárodní slovník
ICS:
  • 01.040.29 - Elektrotechnika (názvosloví)
  • 31.080.99 - Ostatní polovodičové součástky
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

523-02-02 mikrotribologie

tribologie pro mikroskopický svět

POZNÁMKA 1 k heslu Tribologie se zabývá třením a opotřebením v makroskopickém světě. Když se však rozměry komponent mikrostrojů stávají velmi malé, povrchové síly a viskózní síly převažují proti síle gravitační a setrvačné. Podle Coulombova zákona pro tření je síla tření úměrná kolmé zátěži. V prostředí mikrostrojů, z důvodu reakce mezi povrchovými silami, se vyskytne velká třecí síla, která se neobjeví v prostředí běžného světa. Velmi malé množství otěru, které by nevytvářelo problémy v prostředí běžných rozměrů, může závažně poškodit mikrostroj. Mikrotribologický výzkum hledá možnosti snížení třecích sil nebo nalezení podmínek, které nezávisí na tření, dokonce na atomární úrovni. V tomto výzkumu jsou pozorovány jevy, které se vyskytují na třených površích nebo tuhých površích při rozlišení angström až nanometr, nebo se provádí analýza interakcí na atomární úrovni. Očekává se, že se tyto přístupy použijí při řešení problémů tribologie pro prostředí běžných rozměrů a rovněž pro prostředí mikrostrojů.

[ZDROJ: IEC 62047-1:2016, 2.2.3]

523-02-02 microtribology

tribology in the microscopic world

Note 1 to entry: Tribology deals with friction and wear in the macroscopic world. On the other hand, when the dimensions of components such as those in micromachines become extremely small, surface force and viscous force become dominant instead of gravity and inertial force. According to Coulomb’s law of friction, frictional force is proportional to the normal load. In the micromachine environment, because of the reaction between surface forces, a large frictional force occurs that would be inconceivable in an ordinary scale environment. Also, a very small quantity of abrasion that would not be a problem in an ordinary scale environment can fatally damage a micromachine. Microtribology research seeks to reduce frictional forces and to discover conditions that are free of friction, even on an atomic level. In this research, observation is made of phenomena that occur with friction surfaces or solid surfaces at a resolution from 0,1 nm to 1 nm, and analysis of interaction on an atomic level is performed. These approaches are expected to be applied in solving problems in tribology for the ordinary scale environment as well as for the micromachine environment.

SOURCE: IEC 62047-1:2016, 2.2.3

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím