Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN IEC 60050-523 - technologie tenkých vrstev

ČSN IEC 60050-523 - Mezinárodní elektrotechnický slovník – Část 523: Mikroelektromechanické součástky

Stáhnout normu: ČSN IEC 60050-523 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
ZMĚNA A1 | Datum vydání/vložení: 2020-04-01
Datum vydání/vložení: 2019-06-01
Zdroj: http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/welcome?OpenForm&Seq=1
Třidící znak: 330050
Obor: Terminologie - Mezinárodní slovník
ICS:
  • 01.040.29 - Elektrotechnika (názvosloví)
  • 31.080.99 - Ostatní polovodičové součástky
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

523-05-02 technologie tenkých vrstev

technologie, která na substrátu vytváří tenké vrstvy

POZNÁMKA 1 k heslu Tenká vrstva je vytvářena na substrátu, pomocí vakuového nanášení nebo iontového naprašování nebo podobné procesy. Rozsah tloušťky tenkých vrstev začíná od jednotlivých atomů nebo molekul až do tloušťky 5 m. Obvykle se technologie tenkých vrstev vztahuje na tloušťku 1 m nebo menší. Tenká vrstva může změnit vlastnosti substrátu, jako je barva, odrazivost a koeficient lomu, přičemž tvar substrátu je prakticky nezměněn. Vytvářením tenkých vrstev jsou výrazně ovlivněny jevy, jako je optická interference a povrchová difuze. Vytváření tenkých vrstev využívá obvykle jevy nerovnovážného, heterogenního atomárního nanášení, které vytváří vlastnosti odlišné od vlastností objemových materiálů, které byly vyrobeny za běžných rovnovážných podmínek. Při jedné aplikaci je technologie tenkých vrstev kombinována s leptáním, což zlepšuje stupeň integrace hlavy tepelných tiskáren, které byly původně vyráběny technologií tlustých vrstev.

[ZDROJ: IEC 62047-1:2016, 2.5.4]

523-05-02 thin film technology

technology that forms thin films on a substrate

Note 1 to entry: A thin film is a film formed on a substrate by means of vacuum deposition or ion sputtering, or similar processes. The film thickness ranges from a layer of single atoms or molecules, to 5 m in thickness. Usually the term “thin film technology” refers to films of a thickness of 1 m or less. A thin film can change properties such as colour, reflectivity, and friction coefficient of the substrate, while the shape of the substrate is left practically unchanged. Phenomena such as optical interference and surface diffusion are noticeably affected by the formation of thin films. Thin film formations usually take a nonequilibrium, heterogeneous nuclear formation step, which brings on structural properties different from those of bulk materials produced under ordinary equilibrium conditions. In one application, thin film technology combined with etching improved the degree of integration of a thermal printer head that was conventionally manufactured by thick film technology.

SOURCE: IEC 62047-1:2016, 2.5.4

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím