Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - chuť

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

2.12 chuť

počitky vnímané chuťovým orgánem drážděným určitými rozpustnými látkami

POZNÁMKA Termín „taste“ by neměl být používán k vyjádření kombinace chuťových, čichových a trigeminálních počitků, které jsou vyjadřovány termínem „flavour“ (viz 3.20).

Pokud je v neformálním jazyce použit výraz v tomto smyslu, měl by být vždy spojen s kvalifikací tohoto termínu jako „plesnivá chuť“, „malinová chuť“, „korková chuť“.

2.12 taste, noun

sensations perceived by the taste organ when stimulated by certain soluble substances

NOTE The term “taste” should not be used to designate the combination of gustatory, olfactory and trigeminal sensations which are designated by the term “flavour” (see 3.20).

If, in informal language, the term is used in this sense, it should always be associated with a qualifying term, e.g. “musty taste”, “raspberry taste”, “corky taste”.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím