Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - lámavost

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.44 lámavost

mechanická texturní vlastnost vztahující se k soudružnosti a tvrdosti a k síle potřebné k rozbití výrobku na drobky nebo kousky

POZNÁMKA 1 Je hodnoceno při náhlém stisknutí výrobku mezi řezáky (první zuby) nebo prsty.

POZNÁMKA 2 Hlavní přídavná jména vztahující se k rozlišení stupně jsou:

„soudružný“: velmi nízká úroveň, např. karamely, žvý-kací guma;

„lámavý“: nízká úroveň, např. kukuřičný vdoleček, koláč;

„praskavý“: mírná úroveň, např. jablko, syrová mrkev;

„křehký“: vysoká úroveň, např. griliáš, trvanlivé pečivo;

„křupavý“: vysoký stupeň, např. bramborové lupínky/chipsy, kukuřičné lupínky;

„drobivý“: vysoká úroveň, např. čerstvý nebo křupavý chleba francouzského typu;

„práškovitý“: velmi vysoká úroveň, bezprostřední rozrušení na prach při kousání, např. převařený vaječný žloutek.

3.44 fracturability1), noun

mechanical textural attribute re​lated to cohesiveness and hardness and to the force necessary to break a product into crumbs or pieces

NOTE 1 It is evaluated by suddenly squeezing a product between the incisors (front teeth) or fingers.

NOTE 2 The main adjectives corre​sponding to different levels of fracturability are:

“cohesive”: very low level, e.g. caramel, chewing gum;

“crumbly”: low level, e.g. corn muffin, cake;

“crunchy”: moderate level, e.g. apple, raw carrot;

“brittle”: high level, e.g. peanut brittle, brandy snaps;

“crispy”: high level, e.g. potato crisps/chips, cornflakes;

“crusty”: high level, e.g. crust of fresh French-style bread;

“pulverulent”: very high level, imme​diately disintegrating into powder upon biting, e.g. overcooked egg yolk.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím