Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - elasticita pružnost odolnost

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.50 elasticita pružnost odolnost

mechanická texturní vlastnost vztahující se k rychlosti návratu po deformaci silou; a stupni, na který se deformovaný materiál vrací do původního stavu poté, co je deformující síla odstraněna

POZNÁMKA Hlavní přídavná jména spojená se stupněm pružnosti jsou:

„plastický“: bez pružnosti, např. margarin;

„tvárný“: mírná úroveň, např. marshmallows;

„elastický“, „pružný“, „gumový“: vysoká úroveň, např. vařený kalmar, škeble, žvýkací guma.

3.50 elasticity, noun springiness, noun resilience, noun

mechanical textural attribute relating to: the rapidity of recovery from a deforming force; and the degree to which a deformed material returns to its original condi​tion after the deforming force is removed

NOTE The main adjectives corresponding to different levels of springiness are:

“plastic”: absence, e.g. margarine;

“malleable”: moderate level, e.g. marshmallow;

“elastic”, “springy”; “rubbery”: high level, e.g. cooked squid, clams, gums.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím