Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - textura

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.41 textura

(v ústech( všechny mechanické, geometrické, povrchové vlastnosti a vlastnosti těla výrobku vníma-telné prostřednictvím kinestetických a somestetických receptorů a (pokud je to nutné), zrakových a slucho-vých receptorů od prvního kousnutí až ke spolknutí

POZNÁMKA 1 Během žvýkání je vnímání ovlivněno fyzikální přeměnou, ke které dochází při kontaktu zubů a patra a smícháním se slinami.

Sluchové informace mohou přispívat k hodnocení textury a mohou převažovat u suchých výrobků.

POZNÁMKA 2 „Mechanické vlastnosti“ jsou takové, které se vztahují k tlaku na výrobek. Jsou to tvrdost, soudružnost, viskosita, elasticita a přilnavost.

„Geometrické vlastnosti“ jsou takové, které se vztahují k velikosti, tvaru a uspořádání částic uvnitř výrobku. Jde o hustotu, granulaci a prostorové uspořádání.

„Vlastnosti povrchu“ jsou takové, které se vztahují k vjemu, který vzniká v ústech při vlhkosti a/nebo tučnosti v a blízko povrchu výrobku.

„Vlastnosti těla“ jsou takové, které se vztahují k vjemu vyvolanému v ústech vlhkostí a/nebo tučností ve složce výrobku a způsobem, při kterých jsou tyto složky uvolněny.

3.41 texture, noun

(in the mouth( all of the mechanical, geometrical, surface and body attributes of a product perceptible by means of kinaesthesis and somesthesis receptors and (where appropriate) visual and auditory receptors from the first bite to final swallowing

NOTE 1 Over the course of mastication, perception is influenced by the physical transformations that occur from contact with the teeth and palate and mixture with saliva.

Auditory information may contribute to judgement of texture and may predominate with dry products.

NOTE 2 The “mechanical attributes” are those related to the reaction of the product to stress. They are: hardness, cohesiveness, viscosity, elasticity and adhesiveness.

The “geometrical attributes” are those related to the size, shape and arrangement of particles within a product. They are: denseness, granularity and conformation.

The “surface attributes” are those related to the sensations produced in the mouth by moisture and/or fat in and near the surface of the product.

The “body attributes” are those related to the sensations produced in the mouth by moisture and/or fat in the substance of the product and the way in which these constituents are released

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím