Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - tučnost

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.59 tučnost

texturní charakteristika vztahující se k vnímání množství nebo kvality tuku na povrchu nebo uvnitř výrobku

POZNÁMKA Hlavní přídavná jména odpovídající vnímání tučnosti jsou:

„olejový“: vnímání vsakujícího se nebo pronikajícího tuku, např. salát s dresinkem;

„mastný“: vnímání vystupujícího tuku, např. slanina, chipsy, hranolky;

„tučný“: vnímání vysokého obsahu tuku ve výrobku, olejovitý, mastný, např. sádlo, lůj.

3.59 fattiness4), noun

textural attribute relating to the perception of the quantity or the quality of fat on the surface or in the body of a product

NOTE The main adjectives corresponding to the perception of fattiness are as follows:

“oily”: perception of soaking and running fat, e.g. salad with dressing;

“greasy”: perception of exuding fat, e.g. bacon, chips, French fries;

“fatty”: perception of high fat proportion in a product, oily, greasy, e.g. lard, tallow.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím