Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - tvrdost

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.42 tvrdost

mechanické texturní vlastnosti vztahující se k síle vyžadované k dosažení daných deformací pronikáním nebo rozbitím výrobku

POZNÁMKA 1 V ústech je to vnímáno stlačením výrobku mezi zuby (pevné látky) nebo mezi jazyk a patro (polotuhé).

POZNÁMKA 2 Nejčastější přídavná jména odpovídající úrovni tvrdosti jsou:

měkký: nízká úroveň např. smetanový sýr;

pevný: mírná úroveň např. oliva;

tvrdý: vysoká úroveň např. tvrdé bonbony.

3.42 hardness, noun

mechanical textural attribute relating to the force required to achieve a given deformation, penetration, or breakage of a product

NOTE 1 In the mouth, it is perceived by compressing the product between the teeth (solids) or between the tongue and palate (semi-solids).

NOTE 2 The main adjectives corresponding to different levels of hardness are:

“soft”: low level, e.g. cream cheese;

“firm”: moderate level, e.g. olive;

“hard”: high level, e.g. boiled sweets.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím