Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - přilnavost

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.51 přilnavost

mechanická texturní vlastnost vztahující se k síle požadované k odstranění materiálů, který se přilepí k ústům nebo k povrchu

POZNÁMKA 1 Hlavní přídavná jména vztahující se k různému stupni přilnavosti jsou:

„přilnavý“: nízká úroveň, např. marshmallows;

„lepkavý“: mírná úroveň, např. oříškové máslo;

„mazlavý“: vysoká úroveň, např. karamelová poleva, rozvařená rýže;

„lepkavý“, „přilnavý“: velmi vysoká úroveň, např. karamela.

POZNÁMKA 2 Přilnavost výrobku může být vyjádřena různými způsoby např:

na patře - síla požadovaná k celkovému odstranění výrobku z patra použitím jazyka po kompletním stlačení vzorku mezi jazyk a patro;

na rtech - stupeň, na který výrobek přilne ke rtům vzorek je umístěn mezi rty, stlačen jenom jemně a uvolněn k určení přilnavosti;

na zuby - množství výrobku ulpívajícího na nebo v zubech po rozžvýkání výrobku;

samostatně - síla požadovaná na oddělení jednotlivých kousků jazykem, když je vzorek umístěn do úst;

ručně - síla požadovaná na oddělení jednotlivých kousků přilnutých jeden k druhému použitím opačné strany lžíce.

3.51 adhesiveness, noun

mechanical textural attribute relating to the force required to remove material that sticks to the mouth or to a substrate

NOTE 1 The main adjectives corresponding to different levels of adhesiveness are:

“tacky”: low level, e.g. marshmallow;

“clinging”: moderate level, e.g. peanut butter;

“gooey”, “gluey”: high level, e.g. caramel sundae topping, overcooked rice;

“sticky”, “adhesive”: very high level, e.g. toffee.

NOTE 2 The adhesiveness of a product may be experienced in various ways, e.g.

to palate - force required to remove product completely from the palate, using the tongue, after complete compression of the sample between tongue and palate;

to lips - degree to which the product sticks/adheres to the lips - the sample is placed between the lips, compressed once slightly and released to assess adhesiveness;

to teeth - amount of product adhering on/in the teeth after product mastication;

to itself - force required to separate individual pieces with the tongue, when the sample is placed in the mouth;

manually - force required to separate individual pieces adhering to each other using the back of a spoon.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím