Informační systém Uvádění výrobků na trh
Nacházíte se: Domů » Terminologická databáze » ČSN EN ISO 5492 - šumění šumivý

ČSN EN ISO 5492 - Senzorická analýza - Slovník

Stáhnout normu: ČSN EN ISO 5492 (Zobrazit podrobnosti)
Změny:
Změna A1 | Datum vydání/vložení: 2021-05-01
Datum vydání/vložení: 2009-12-01
Zdroj: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:5492:ed-2:v1:en
Třidící znak: 560030
Obor: Metody zkoušení a společná ustanovení
ICS:
  • 01.040.67 - Potravinářství (názvosloví)
  • 67.240 - Senzorická analýza
Stav: Platná
Terminologie normy
Nahlásit chybu

3.61 šumění šumivý

tvorba plynových bublin v kapalném výrobku, když plyn vzniká buď chemickou reakcí nebo uvolněným tlakem

POZNÁMKA 1 Viz také provzdušnění (3.60).

POZNÁMKA 2 Bubliny nebo jejich shluky jsou často vnímány jako texturní vlastnosti, ale při vysoké úrovni mohou být vnímány zrakem nebo sluchem

Úroveň šumění se dá popsat jako:

„tichý“: nepřítomný např. vodovodní voda;

„vyčichlý“: mající nížší stupeň než očekávaný, jako např. lahvové pivo, které zůstalo dlouho otevřené;

„štiplavý“: vnímaný hlavně jako texturní vlastnost v ústech;

„bublinkový“: mající viditelně vznikající bubliny;

„šumivý“: mající bubliny, které tvoří slyšitelný šum.

3.61 effervescence, noun effervescent, adj

formation of gas bubbles in a liquid product when either the gas is generated by a chemical reaction or pressure is released

NOTE 1 See also aeration (3.60).

NOTE 2 The bubbles or their for​mation are often perceived as textural attributes, but at high levels may be perceived by vision or audition.

Degrees of effervescence may be described as:

“still”: absence, e.g. tap water;

“flat”: having a lower level than ex​pected, e.g. bottled beer that has been too long open;

“tingly”: perceptible mainly as a texture attribute in the mouth;

“bubbly”: having visibly rising bubbles;

“fizzy”: having briskly bursting bubbles making an audible hiss.

Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám mužeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více zde Souhlasím